Hozzávalók 4 személyre:
a főzelékhez:
2 kg tök
1 nagy vöröshagyma
2–3 evőkanál olaj
só
őrölt fehér bors
1 csokor kapor aprítva
1 pohár (17 dkg) tejföl
2 csapott evőkanál liszt
2 dl tej
ecet
a kroketthez:
10 tojás
5 dkg vaj
5 dkg liszt
4 dl tej
só
frissen őrölt tarka bors
1 csokor petrezselyemzöld durvára aprítva
kb. 12 evőkanál zsemlemorzsa + a forgatáshoz
olaj
A tököt megmossuk, meghámozzuk, kettévágva a belső, magos részét eltávolítjuk, a húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát megpucoljuk, apróra kockázzuk. A felhevített olajon pár percig dinszteljük, majd rátesszük a tököt. Sózzuk, enyhén borsozzuk, ízesítjük a kaporral, és lefedve, kis lángon kb. 1/2 óra alatt saját levében készre pároljuk. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, eldolgozzuk a tejjel, és behabarjuk vele a főzeléket. Néhány percig még kis lángon rotyogtatjuk, majd ecettel pikánsra ízesítjük.
6 tojást keményre főzünk, megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fokozatosan felöntjük a tejjel, közben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Hűlni hagyjuk, majd kézi habverővel, egyesével hozzádolgozunk 4 tojást. Fakanállal beleforgatjuk a főtt tojást, a petrezselyemzöldet és a zsemlemorzsát, ízesítjük sóval és borssal. Nedves kézzel ujjnyi vastag, kb. 7 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, mindet zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban pirosra sütjük.
A főzeléket a tojáskrokettel tálaljuk.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. októberi számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése