Sacher-keksz



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
a tésztához:
3 0 0   g   l i s z t
1 / 2   c s o m a g   ( 6   g )   s ü t ő p o r
1 0 0   g   p o r c u k o r
2   e v ő k a n á l   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
1 8 0   g   v a j
3   e v ő k a n á l   n a r a n c s l i k ő r
1   t o j á s s á r g á j a
továbbá:
n a r a n c s l e k v á r
k b .   4 5 0   g   é t c s o k o l á d é   ( 7 0 % - o s )
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A sütőporral összeforgatott lisztet, a porcukrot és a kakaóport tálas mixer edényébe szitáljuk. Nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, és a dagasztókarral vizes homok állagúra dolgoztatjuk. A likőrrel és a tojássárgájával egyneművé gyúrjuk, folpakba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. A kiszúróval szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Tálcára szedve hagyjuk teljesen kihűlni. Kb. 60 g csokoládét vízgőz fölött megolvasztunk. A gőzről levéve felolvasztunk benne további 30 g-ot, majd 1–1 teáskanálnyit a csokoládé kiöntésére szolgáló gumiformákba adagolunk. Szépen elegyengetjük, a formát vágódeszkára tesszük, és a konyhapulthoz ütögetjük – a csokoládé így szépen elterül, és távoznak a légbuborékok. Kb. 30 percre hűtőbe helyezzük. Körben óvatosan meglazítjuk a formát, majd ügyesen kifordítjuk belőle a mintás csokoládélapokat. Így járunk el a többi csokoládéval is, a kekszek számának megfelelő számú mintázott lapot készítünk. 1–1 kekszet és csokoládélapot narancslekvárral összeragasztunk, majd hűvös helyen néhány órát pihentetjük, aztán tálaljuk. Az édesebb ízek kedvelői tej- vagy fehér csokoládéval is készíthetik.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. augusztusi számában.