⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 5 db 720 ml-es üveghez:
b ő 1 k g b o h ó c s a p k a p a p r i k a
1 / 2 c s o m a g ( 5 g ) r ó z s a b o r s
2 l a l m a e c e t
5 – 6 e v ő k a n á l m é z
1 k á v é s k a n á l s ó
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A paprika szárát eltávolítjuk, a zöldséget alaposan megmossuk. Szorosan az üvegekbe rakjuk, elosztjuk rajtuk a fűszerkeveréket és a rózsaborsot. Zománcos vagy rozsdamentes lábasban összekeverjük az almaecetet, a mézet és a sót, és közepes lángon, kevergetve felforraljuk. Az üvegekbe merjük úgy, hogy a tetejükig 1 cm üresen maradjon, és csavaros tetővel szorosan lezárjuk. Lábasba rakjuk, és annyi forró vizet öntünk rájuk, amennyi majdnem teljesen ellepi. Gyöngyöző forralással kb. 10 percig dunsztoljuk, majd a lábasban, a vízben hagyjuk kihűlni. Másnap kiszedjük, megtöröljük, és a kamrapolcra tesszük. Hűvös, sötét helyen 1 évig eláll, felbontás után hűtőszekrényben 1 hétig tartható el.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. novemberi számában.