Retro vajas zsemle



Hozzávalók 7 db-hoz:
2 dl víz
7 dkg vaj
3 dkg cukor
1/2 csomag (3,5 g) szárított élesztő
1 tojás
45 dkg liszt
1 kávéskanál só


A vizet, a vajat és a cukrot addig melegítjük, amíg a vaj és a cukor teljesen fel nem olvad. Kézmelegre hűtjük, beleszórjuk az élesztőt, és kb. 10 percig pihentetjük. Tálas mixer edényébe öntjük, hozzáadjuk az enyhén felvert tojást, az átszitált lisztet és a sót. Egynemű, a tá falától elváló tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Finoman átgyúrjuk, 7 egyforma részre osztjuk, mindegyikből zsemlét gömbölyítünk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarva ismét kelni hagyjuk, közben vizes ecsettel lekenjük. A zsemlepecséttel mintázzuk, és addig hagyjuk pihenni, amíg a sütő bemelegszik – a pecsétet egészen mélyen, szinte a tepsiig nyomjuk a megkelt tésztába, sülés után így szépen látszik majd a kívánt minta. 190 fokon szép pirosra sütjük.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. áprilisi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése