Borsos zsemle



Hozzávalók 12 db-hoz:
a tésztához:
67 dkg liszt
1 csomag (7 g) szárított élesztő
1 teáskanál ausztrál sópehely vagy durva szemű tengeri só
2 teáskanál tarka bors
5 dl langyos víz
2 evőkanál olívaolaj
a tetejére:
1 tojás
ausztrál sópehely


A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk. Elkeverjük benne az élesztőt, a mozsárban összetört sópelyhet és borsot. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a vizet és az olajat, majd a dagasztóspirállal szép fényes tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, 12 egyforma részre osztjuk. Mindből zsemlét formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Beolajozott alufóliával lefedve hagyjuk a duplájára kelni, majd a lisztezett zsemlepecséttel mintázzuk úgy, hogy a sütőpapírig lenyomjuk a formázót. Addig hagyjuk pihenni, amíg a sütő 200 fokosra melegszik. A zsemléket lekenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk sópehellyel, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. májusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése