Habos-karamellás szelet 🍴


Hozzávalók kb. 25x36 cm-es tepsihez:
a tésztához:
🍴   45 dkg liszt
🍴   1 kávéskanál szódabikarbóna
🍴   2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
🍴   10 dkg porcukor
🍴   15 dkg vaj
🍴   1 tojás
🍴   1/2 dl tej
a krémhez:
🍴   2 csomag (2x4 dkg) karamellízű pudingpor
🍴   10 dkg cukor
🍴   7 dl tej
🍴   20 dkg vaj
🍴   1 evőkanál vaníliás cukor
a tetejére:
🍴   2,5 dl tejszín
🍴   1 tubus (17 dkg) cukrozott sűrített tej
🍴   1 csomag (20 g) zselatin fix
🍴   mogyorókrokant


A szódabikarbónával elkevert lisztet, a kakaóport és a porcukrot gyúródeszkára szitáljuk. Beledaraboljuk a vajat, elmorzsoljuk benne, majd a tojással és a tejjel egynemű tésztává gyúrjuk. 4 részre osztjuk, mindegyiket kb. 25x36 cm-esre nyújtjuk. A tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán megsütjük a lapokat – előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc szükséges 1 lap sütéséhez.
Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. A pudingport elkeverjük a cukorral és a kisebb adagokban hozzáadott tejjel, majd kis lángon, folyamatosan keverve felforraljuk, 1-2 percig főzzük. A vajat kihabosítjuk a vaníliás cukorral, és hozzádolgozzuk a kihűlt pudingot. A tejszínből kemény habot verünk, a vége felé hozzáadjuk a sűrített tejet és a zselatint.
A lapokat megtöltjük a krémmel, a legfelsőre halmozzuk és egyenletesre simítjuk a habot. Megszórjuk mogyorókrokanttal, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.