Hozzávalók 3-4 személyre
40 dkg harcsafilé
só
frissen őrölt fekete bors
kevés olaj
2 citrom
1 nagyobb vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
1 dl erőleves
1 evőkanál étkezési keményítő
3 dl tejszín
néhány bazsalikomlevél
25 dkg gyufametélt
kevés olaj
2 citrom
1 nagyobb vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
1 dl erőleves
1 evőkanál étkezési keményítő
3 dl tejszín
néhány bazsalikomlevél
25 dkg gyufametélt
A halat tenyérnyi szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A citromokat kettévágjuk, mindegyikből levágunk 1-1 vékony karikát, a maradéknak kifacsarjuk a levét. Serpenyőben olajat hevítünk, a citromkarikákkal együtt átsütjük rajta a halszeletek mindkét oldalát, majd mindent kiszedünk belőle. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát. Felengedjük a borral, az erőlevessel és a citromlével, pár percig kis lángon főzzük. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel, és besűrítjük vele a mártást. Sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a haldarabokat, és rövid ideig rotyogtatjuk. Közben a tésztát a szokott módon bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
A metéltet tányérokra halmozzuk, elhelyezzük rajtuk a halszeleteket – ízlés szerinti mennyiségű mártással leöntve –, majd a sült citromkarikákkal és a megtisztított, apróra vágott bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. augusztusi számában.