kb. 3 kg cékla
1,5–2 dl ecet (10%-os)
1 teáskanál só
10 evőkanál cukor
2–3 teáskanál őrölt kömény
torma
A céklát nagyon alaposan megmossuk. A felső szárrészből keveset rajta hagyunk, és a gyökerét sem vágjuk le, hogy a zöldség megőrizze szép színét. Nagy lábasba rakjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, és kis lángon, lefedve puhára főzzük. (A cékla puhulását a főzési idő vége felé már nyugodtan ellenőrizhetjük villával vagy késsel.) Amikor készen van, hideg vízzel leöblítjük, lehűtjük, meghámozzuk, és hasábokra gyaluljuk. A tormát meghámozzuk, és néhány kisujjnyi hasábot a céklához adunk. A salátaléhez 1,5 l vízben oldódásig keverjük az ecetet, a sót, a cukrot és a köményt, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tormás céklát. (A lé fűszerezése ízlés szerinti, akár több vagy kevesebb cukorral, ecettel is készülhet.) Jól lehűtve kínáljuk.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. novemberi számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése