Kolbászos-babos libacomb



Hozzávalók:
50 dkg fehér gyöngybab
4 libacomb (kb. 1,5 kg)
3 vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
frissen őrölt fekete bors

10 dkg füstölt kolbász
1,5 evőkanál liszt
a tetejére:
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
4–5 rozmaringág


A babot a főzést megelőző este alaposan átmossuk, hideg vízbe áztatjuk. Másnap a libacomb bőrét lefejtjük, falatnyi darabokra vágjuk, és nagy lábasba téve kisütjük. A pörcöt és a zsír nagy részét eltesszük, a maradék zsíron megpároljuk a megtisztított és apró kockákra vágott vörös- és fokhagymát. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, és felöntjük 1 dl vízzel. Visszatesszük a tűzre, beleszórjuk a leszűrt babot és az apróra darabolt kolbászt, ízesítjük sóval és őrölt borssal. Belerakjuk a libacombot is, felöntjük bő 1 l vízzel, és nagy lángon felforraljuk. Akkora sütőtálba szedjük át, amekkorában a combok kényelmesen elférnek, és letakarva, 210 fokos sütőben addig sütjük-pároljuk, amíg a hús és a bab meg nem puhul. Ekkor a combot kiszedjük, és pihentetjük a babot 10 percig. Ezalatt a zsírja feljön a tetejére, rászórjuk a lisztet, és amint teljesen beitta, fakanállal finoman átkeverjük. Rárakjuk a húst, és annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg az étel újra rottyan egyet, és a comb kicsit megpirul. Tálaláskor a babot tálra halmozzuk, ráfektetjük a libacombot, és a húst megkenjük az olajban megfuttatott, zúzott fokhagymával. Rozmaringágakkal díszítve kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. novemberi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése