2 dl habtejszín (30%-os)
2 evőkanál méz
10 dkg cukrozatlan kakaópor
50 dkg cukor
só
1 vaníliarúd
5 dkg vaj
10 dkg török mogyoró
kevés olaj
A kakaóport, a cukrot és csipetnyi sót összekeverjük a vaníliarúd kikapart magjaival. A tejszínt lábasba öntjük, hozzáadjuk a mézet és a cukros keveréket. Kis lángon felforraljuk, majd mérsékelt tűzön – időnként megkeverve – kb. 20 percig főzzük. Eközben durvára daraboljuk a mogyorót, és olajjal vékonyan kikenjük a tepsit. A főzési idő leteltével próbaként 1 csepp masszát hideg vízbe cseppentünk, ha kemény gömbbé állt össze, elkészült. A masszát ekkor levesszük a tűzről, beledaraboljuk a vajat, sűrűre keverjük vele. Beleforgatjuk a mogyorót, és az előkészített tepsibe öntjük. Miután kihűlt, hűtőbe tesszük, és addig dermesztjük, amíg vágható nem lesz. Végül 2x2 cm-es kockákra szeleteljük, bonbonkapszlikban kínáljuk.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. novemberi számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése