Mogyorós répatorta



Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:
a tésztához:
6 tojás
23 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 kávéskanál őrölt fahéj
20 dkg darált pörkölt mogyoró
30 dkg reszelt sárgarépa
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
a díszítéshez:
2–3 evőkanál sárgabaracklekvár
5 dkg szeletelt mandula
25 dkg porcukor
3–4 evőkanál frissen facsart citromlé
csokoládétojás


A tojássárgáját 10 dkg cukorral krémesre, habosra keverjük. Ízesítjük a sóval, a citromhéjjal és a fahéjjal. Hozzáadjuk a sárgarépát, a mogyorót, az olvasztott, de már nem meleg vajat és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. Fakanállal összedolgozzuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé hozzádolgozzuk a maradék cukrot is. Óvatosan a tésztába forgatjuk. A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, elsimítjuk, és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve eltávolítjuk a tortakarimát, és a tortát rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. A sárgabaracklekvárt megmelegítjük, átpasszírozzuk, bevonjuk vele a torta oldalát. A szeletelt mandulát szárazon megpirítjuk, a torta oldalára nyomkodjuk. A porcukrot annyi citromlével keverjük el, hogy sűrűn folyós mázat kapjunk. A torta tetejére öntjük, kanál fejével elegyengetjük, elsimítjuk, és mielőtt megdermed, körben csokoládétojásokkal rakjuk ki. 1 éjszakán át dermedni, pihenni hagyjuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. áprilisi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése