a tésztához:
2,5 dl tej
6 dkg cukor
3 dkg friss élesztő
6 dkg vaj
1 tojás
1 tojásfehérje
50 dkg liszt
1 kávéskanál só
5 dkg étcsokoládécsepp
5 dkg aszalt sárgabarack
a tetejére:
1 tojássárgája
1–2 evőkanál hideg víz
3 evőkanál barna cukor
A tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a cukrot, a felét dagasztótálba öntjük. A másik felébe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A dagasztótálban lévő tejhez adjuk a feldarabolt vajat, az elhabart tojást és tojásfehérjét. Rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, és szép, egynemű tésztává dagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, beledolgoza a csokoládét és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot is. 3 részre osztjuk, rudakká sodorjuk, hármas fonással összefonjuk. Nagyobb, kb. 3 l űrtartalmú püspökkenyérformát sütőpapírral bélelünk, belehelyezzük a kalácsot, és hagyjuk szépen megkelni. Végül lekenjük a tetejét a vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórjuk a barna cukorral. Előmelegített, 200 fokos sütőben bő 1/2 óra alatt készre sütjük. Ha túlzottan pirulna a teteje, félidőben letakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. áprilisi számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése