Medvehagymás tojásragu lepénnyel



Hozzávalók:
a lepényhez:
1 kg burgonya
1 vöröshagyma
2 tojás
8 dkg liszt
12 dkg juhtúró
5 dkg szeletelt mandula

frissen őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
a raguhoz:
4 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
4 dl erőleves
1,5 dl tejszín vagy tej

frissen őrölt fekete bors
cukor
1 kis csokor medvehagyma
30 fürjtojás vagy 8 tojás


A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágva sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval áttörjük, és tálcán szétterítve hagyjuk kicsit hűlni. Amikor kézmeleg, hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, az enyhén felvert tojást, a lisztet, a morzsolt juhtúrót és a mandulát. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval, egynemű masszává dolgozzuk össze, és hagyjuk pihenni. A raguhoz a szokott módon keményre főzzük a tojást, megpucoljuk és mindet félbe- vagy negyed cikkekre vágjuk. Az olajat felhevítjük, rászórjuk és megpirítjuk rajta a lisztet. Felengedjük az erőlevessel és a tejszínnel, felforraljuk, majd kis lángon főzzük tovább. Ízesítjük sóval, borssal és kevés cukorral, beleszórjuk a megtisztított és falatnyi darabokra vágott/tépett medvehagymát. Végül a tojást is hozzáadjuk, finoman kevergetve 1-2 percig még rotyogtatjuk. A burgonyás masszából 8 gombócot készítünk, kicsit ellapítva tenyérnyi lepényekké formáljuk őket, és kevés olajon mindkét oldalukat ropogós pirosra sütjük. A medvehagymás tojásragut a juhtúrós krumplilepényekkel tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. márciusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése