Meggyes piskótatallér torta



Hozzávalók 18 cm-es kapcsos tortaformához:
6 csomag (6x135 g) meggyes piskótatallér
1 dl tej
15 dkg vaj
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 dl tejszín
1 evőkanál vaníliás cukor
1 csomag (10 g) habfixáló
színes szórócukor

A piskótatallérból 60 dkg-nyit negyedelünk, a többiből 1 sort a tortaformába rakunk. A tejet melegíteni kezdjük, hozzáadjuk a vajat és a kakaót, egyneművé főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk és elkeverjük benne a negyedelt tallérokat. A massza felét a tortaformába öntjük-egyengetjük, rárakunk még 1 sor egészben hagyott piskótatallért, majd ráöntjük a massza másik felét, tetejét szépen elegyengetve, elsimítva. Amikor kihűlt, letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap éles késsel körben meglazítjuk a formát, majd lepattintjuk a tortáról. A tejszínből a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk, ezzel díszítjük a torta tetejét, végül – a meggy okán – piros szórócukorral díszítjük.



Sült csirkecomb velesült fahéjas-rozmaringos almával



Hozzávalók:
kevés vaj
20 alsócsirkecomb
2 citrom
szárnyas fűszerkeverék
őrölt fahéj
rozmaringlevél
5–6 nagyobb, savanykás alma
a tálaláshoz:
burgonyapüré


A csirkecombot megtisztítjuk, eltávolítjuk az oda nem illő részeket. A citromot kettévágjuk, a tálcára rakosgatott combokra facsarjuk a levét, kicsit meg is forgatjuk a húsdarabokat, hogy mindenhol érje a citromlé. Megszórjuk a fűszerkeverékkel. Nagyobb tepsit kivajazunk, a közepére sorakoztatjuk a combot. Az almát megmossuk, negyedeljük, és magházukat eltávolítjuk. A gyümölcsöt a tepsibe, a hús mellé rakosgatjuk, megszórjuk fahéjjal és rozmaringgal. Előmelegített, kb. 190 fokos sütőben megsütjük, közben időnként megfordítjuk a combokat és az almagerezdeket is. Amikor szép pirosra, készre sült, azon melegében, burgonyapüré kíséretében tálaljuk.


Füstöltsajtos pogácsa



Hozzávalók:
1,5 dl tej
1 dkg friss élesztő
1/2 dl olaj
30 dkg liszt
1 teáskanál só
leheletnyi őrölt fekete bors
15 dkg füstölt sajt
1 tojás
a tetejére:
1 tojás


A tejet langyosra melegítjük (pici cukrot adunk hozzá), kb. a felét tálas mixer edényébe öntjük, a maradékba belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A tálban lévő tejhez hozzáadjuk az olajat. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, a borsot és a reszelt sajtot. A tálba öntjük, hozzáadjuk az időközben felfutott élesztőt és a kissé felvert tojást is. A dagasztóspirállal szép, egynemű tésztává dagasztjuk, majd letakarva meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítjuk a tálból a megkelt tésztát, finoman átgyúrjuk, kicsit hagyjuk pihenni. Végül kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét berácsozzuk, 5 cm-es szaggatóval pogácsákat szúrunk ki. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva hagyjuk még kicsit kelni, majd a tetejüket lekentem a felvert tojással, és előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.


Diós-csokoládés hold



Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg porcukor
30 dkg darált dió
1 tojás
1 citrom
1 evőkanál vaníliás cukor
a krémhez:
20 dkg porcukor
4 tojás
4 dkg vaj
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál vaníliás cukor
20 dkg csokoládé
a tetejére:
10 dkg fehér csokoládé
1 evőkanál olaj


A tésztához gyúródeszkára szitáljuk a porcukrot, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, ráreszeljük az alaposan megmosott citrom héját, hozzáadjuk a finomra darált diót és az enyhén felvert tojást, és egynemű tésztává gyúrjuk. Mivel a sok cukortól ragad, erősen lisztezzük a deszkát, és a tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd nagy pogácsaszaggatóval vagy pohárral holdakat szaggatunk belőle. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben világosra sütjük.
Amíg a holdak hűlnek, elkészítjük a krémet. A tojást és a porcukor felét lábasba tesszük, és kézi mixerrel habosra, krémesre keverjük. Forró vízfürdőre helyezve és közben tovább verve sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A porcukor másik felét, a kakaót és a vaníliás cukrot krémesre keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a kihűlt cukros tojást és a megolvasztott, de nem forró csokoládét is. A krémet rövid időre hűtőbe tesszük, majd újra átkeverjük, és csillagcsöves habzsákból a holdak tetejére nyomjuk. Végül vízgőz fölött az olajjal megolvasztjuk a felaprított fehér csokoládét, és megcirkáljuk vele a csokoládékrémes holdak tetejét.


Tökmagos-sütőtökös muffin



Hozzávalók 12 db-hoz:
2 tojás
15 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
12 dkg vaj
20 dkg sült sütőtök
20 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
1 csapott kávéskanál fahéj
1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 csapott kávéskanál őrölt szerecsendió
5 dkg tökmag
8 dkg marcipán
a tetejére:
tökmag
porcukor


A tojást kézi mixerrel krémesre, habosra keverjük a kétféle cukorral. Kis darabokra vágva hozzáadjuk a vajat, elkeverjük vele, majd – még mindig a kézi mixert használva – beledolgozzuk a sült sütőtököt is. A tökmagot késes aprítóval egészen apróra daráljuk. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, átszitáljuk, hozzákeverjük a ledarált tökmagot és a fűszereket. A fűszeres lisztkeveréket fakanállal a tojásos-sütőtökös masszába dolgozzuk, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a marcipánt, és óvatosan ezt is beledolgozzuk. A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük papírkapszlikkal, egyenletesen elosztjuk bennük a tésztát. A tetejükre tökmagot szórunk, majd előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Kihűlve leheletnyi porcukorral szórjuk meg.



Vargabéles-muffin



Hozzávalók 32 db-hoz:
1 csomag rétestészta (8 lapos)
20 dkg cérnametélt
5 tojás
20 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 citrom
50 dkg túró
3 dl tejföl
vaj
a tálaláshoz:
porcukor


A töltelékhez a szokott módon, enyhén sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőzzük a cérnametéltet, leszűrjük, hagyjuk jól lecsepegni. A tojássárgáját krémesre keverjük a kétféle cukorral. Belereszeljük az alaposan megtisztított citrom héját, és belekeverjük a túrót is, még mindig a kézi mixert használva. Fakanálra váltva hozzádolgozzuk a tejfölt, a tésztát, végül lazán beleforgatjuk a tojásfehérjékből keményre vert habot is. A réteslapokat mindig felezve 8 részre vágjuk, így kisebb téglalapokat kapunk, a muffintepsi mélyedéseit kikenjük olvasztott vajjal.
1 muffinhoz 2 kis téglalapot használunk: az egyiket megkenjük olvasztott vajjal, ráhelyezzük a mélyedésre, majd kissé elfordítva rárakjuk a másik, vajjal megkent lapot is – amolyan X alakban –, majd belenyomkodva kibéleljük velük a mélyedést. Érdemes gyorsan dolgozni, hogy ne száradjanak a lapok, majd 4 mélyedés kibélelése után megtöltjük őket a túrós tésztával, végül a kilógó réteslapokat középen összefogjuk, "batyuvá" formáljuk. Miután az összes mélyedésben elkészültek a muffinok, előmelegített, kb. 170 fokos sütőben bő 1/2 óra alatt készre sütjük őket, majd ugyanígy elkészítjük és megsütjük a többi muffint is. Miután kicsit hűltek, mindet kiemeljük a tepsiből. Porcukorral meghintve kínáljuk. 



Dubarry-leves



Hozzávalók:
2 karfiol
4 burgonya
2 húsleveskocka
frissen őrölt fekete bors
ételízesítő por
petrezselyemzöld
1 nagy pohár (450 g) tejföl
2 evőkanál liszt


A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. A burgonyát szintén megtisztítva, meghámozva felszeleteljük (váltott vízben többször megmossuk). Nagy lábasba tesszük mindkettőt, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, majd főzni kezdjük. Ízesítjük a leveskockával, sóval, borssal és kevéske ételízesítővel. Miután felforrt, fedő alatt, kis lángon puhára főzzük – a tálaláshoz 4-5 kisebb karfiolrózsát kiveszünk a levesből. Kicsit hűlni hagyjuk, botmixerrel pürésítjük. A tejfölben elkeverjük a lisztet, hőkiegyenlítéses módszerrel behabarjuk a levest. Kis lángon pár percig még főzzük, majd aprított petrezselyemzölddel meghintve, az egész karfiolrózsákkal és szezámmagos grissinivel tálaljuk.


Tótsütemény



Hozzávalók kb. 25x35 cm-es tepsihez:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 citrom
20 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
20 dkg darált dió
6 tojás
30 dkg porcukor


A vajat habosra, krémesre keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és kifacsart levét. A sütőport elvegyítjük a liszttel, átszitáljuk, hozzákeverjük a darált diót is. A vajas-citromos keveréket összedolgozzuk a szárazanyaggal, majd a tojásfehérjékből felvert kemény habbal lazítjuk a masszát. A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük/egyengetjük, és előmelegített, 220 fokos sütőben 5 percig, majd 160 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Amíg sül a tészta, a tojássárgáját nagyon habosra, krémesre keverjük az átszitált porcukorral. A sütőből kivett forró tésztára öntjük a sárgájás masszát, majd 1 éjszakán át hagyjuk szikkadni. Másnap forró vízbe mártott késsel szeleteljük.