Hozzávalók 32 db-hoz:
1 csomag rétestészta (8 lapos)
20 dkg cérnametélt
5 tojás
20 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 citrom
50 dkg túró
3 dl tejföl
vaj
a tálaláshoz:
porcukor
porcukor
A töltelékhez a szokott módon, enyhén sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőzzük a cérnametéltet, leszűrjük, hagyjuk jól lecsepegni. A tojássárgáját krémesre keverjük a kétféle cukorral. Belereszeljük az alaposan megtisztított citrom héját, és belekeverjük a túrót is, még mindig a kézi mixert használva. Fakanálra váltva hozzádolgozzuk a tejfölt, a tésztát, végül lazán beleforgatjuk a tojásfehérjékből keményre vert habot is. A réteslapokat mindig felezve 8 részre vágjuk, így kisebb téglalapokat kapunk, a muffintepsi mélyedéseit kikenjük olvasztott vajjal.
1 muffinhoz 2 kis téglalapot használunk: az egyiket megkenjük olvasztott vajjal, ráhelyezzük a mélyedésre, majd kissé elfordítva rárakjuk a másik, vajjal megkent lapot is – amolyan X alakban –, majd belenyomkodva kibéleljük velük a mélyedést. Érdemes gyorsan dolgozni, hogy ne száradjanak a lapok, majd 4 mélyedés kibélelése után megtöltjük őket a túrós tésztával, végül a kilógó réteslapokat középen összefogjuk, "batyuvá" formáljuk. Miután az összes mélyedésben elkészültek a muffinok, előmelegített, kb. 170 fokos sütőben bő 1/2 óra alatt készre sütjük őket, majd ugyanígy elkészítjük és megsütjük a többi muffint is. Miután kicsit hűltek, mindet kiemeljük a tepsiből. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése