Hozzávalók 12 db-hoz:
a tésztához:
1,8 dl tej
2 evőkanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
90 ml olaj
90 ml joghurt
50 dkg liszt
1 csipet só
1 tojás
a töltelékhez:
25 dkg túró
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
1 csipet só
1 tojássárgája
1 csokor kapor
25 dkg túró
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
1 csipet só
1 tojássárgája
1 csokor kapor
a tetejére:
porcukor
porcukor
A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni az élesztőt. Az olajat és a joghurtot kézi habverővel egyneművé keverjük. A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az enyhén felvert tojást, a joghurtos keveréket és a felfutott élesztőt. A dagasztókarral alaposan kidagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket: a túróhoz adjuk a kétféle cukrot, a sót, a tojássárgát, az előzetesen megtisztított, felaprított kaporzöldet, és kézi mixerrel elkeverjük. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, 12 részre osztjuk, és mindegyikből gombócot formálunk. Kelni hagyjuk, majd egyesével kb. tenyérnyi átmérőjű körré nyújtjuk. Egymástól egyforma távolságra 4 bevágást ejtünk az első tésztakör szélén, középre halmozzuk a töltelék 1/12 részét, majd a tésztacikkeket egymásra hajtva kialakítjuk a rózsaformát. Ugyanígy járunk el a többi tészával és töltelékkel is. A rózsákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, letakarva 1/2 óráig pihentetjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, porcukorral meghintve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése