a tésztához:
60 dkg liszt
20 dkg porcukor
36 dkg hideg vaj
6 evőkanál narancslikőr vagy frissen facsart narancslé
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 tojássárgája
1 csomag (12 g) sütőpor
a krémhez:
25 dkg étcsokoládé (55%-os)
1 dl víz
3 dkg cukor
1/2 dl tejföl
1,6 dl tejszín
4 dkg puha vaj
1 dl víz
3 dkg cukor
1/2 dl tejföl
1,6 dl tejszín
4 dkg puha vaj
a díszítéshez:
20 dkg ét tortabevonó
2 evőkanál olaj
fehér cukordara
20 dkg ét tortabevonó
2 evőkanál olaj
fehér cukordara
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tálas mixer edényébe szitáljuk. Hozzászitáljuk a kakaóport és a porcukrot, és finoman összekeverjük. Apró darabokra vágva hozzáadjuk a hideg vajat, majd a dagasztóspirál segítségével morzsás állagúra keverjük. Enyhén lisztezett gyúródeszkára öntjük, hozzáadjuk a narancslikőrt és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal, nem sokáig gyúrva összeállítjuk a tésztát. Folpakba csomagolva 1 éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnap a tészta sütése előtt elkészítjük a krémet. Ehhez 5 dkg étcsokoládét a vízzel, a cukorral és a tejföllel felfőzzük, hagyjuk besűrűsödni, majd levesszük a tűzről. Másik lábasban felforraljuk a tejszínt, elzárjuk alatta a lángot, kis adagokban hozzáadjuk a maradék étcsokoládét, mindig megvárva, amíg felolvad benne. Végül hozzáadjuk a puha vajat is, kis darabokra vágva, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad benne. Ekkor összevegyítjük a tejszínes és a tejfölös krémet, majd hűlni hagyjuk, illetve kihűlés után hűtőbe tesszük dermedni. A tésztát a hűtőből kivéve finoman átgyúrjuk, majd 2 részre osztjuk, amíg az egyikkel dolgozunk, a másik visszakerül a hűtőbe. Lisztezett felületen a tésztát vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk fenyő, hópehely, kisebb és nagyobb csillag alakú kiszúróval. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük. A kisült és kihűlt kekszeket a hűtőből kivett, finoman átkevert krémmel összeragasztjuk, és sütőpapírra szép sorba rakjuk őket. A mázhoz vízgőz fölött megolvasztjuk a tortabevonót az olajjal, majd kávéskanál segítségével óvatosan megcsorgatjuk vele a kekszek tetejét. Kis adagokban dolgozunk, amikor meglocsoltunk 10-15 kekszet, megszórjuk őket a fehér cukordarával, mielőtt még megdermedne rajtuk a csokoládémáz.
Hűvös helyen tároljuk, a készítés utáni napon már nagyon finom, puha a keksz a krémtől.
Forrás: https://www.limarapeksege.com/2011/12/csokis-karacsonyi-csillagok.html