Fokhagymás hús



Hozzávalók:
2 kg sertéstarja
1 fej fokhagyma
frissen őrölt fekete bors
morzsolt majoránna
kevés olaj vagy sertészsír


A tarját felszeleteljük, minden szeletet sózunk és borsozunk, majd tálcára rakjuk. Megtisztítjuk a fokhagymát, gerezdekre szedjük. Nagyobb, tűzálló lábast alaposan kikenünk olajjal. A húst a lábasba rétegezzük, minden réteget fűszerezünk morzsolt majoránnával és zúzott fokhagymával. Kevés vizet öntünk alá – elég, ha kb. félig lepi el a húsokat –, majd lefedve a 200-210 fokra előmelegített sütőbe tesszük a lábast. 1,5 óra elteltével a lábasról levesszük a fedőt, visszatesszük a sütőbe, és hagyjuk, hogy kis színt kapjon a hús, kicsit megpiruljon. Ezt a műveletet úgy is végezhetjük – különösen, ha ilyen nagy mennyiségű hússal dolgozunk –, hogy nagy tepsire rakjuk ki a szeleteket, és így pirítjuk készre őket. Amikor a hússzeletek szép pirosra sültek, kivesszük a sütőből, és tetszőleges körettel tálaljuk.