Gesztenyés-meggyes tésztapite 🍴

A gesztenyét kedvelők figyelmébe ajánlom ezt a "pitét", könnyen, gyorsan elkészíthető és finom. Maroni fehérarany gesztenyepürét használtam hozzá, különlegesen finom gesztenyeízű tésztaétel lett a végeredmény. Amit még különlegesebbé tett a vörösborban sült meggy, de meggybefőttel készítve is finom lesz. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin 2015. májusi számában is, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók 26 cm-es piteformához:
🍴   10 dkg fodros nagykocka tészta
🍴   
🍴   kevés olaj
🍴   40 dkg gesztenyemassza
🍴   3 tojás
🍴   2 dl vörösborban sült meggy
🍴   1/2 dl tej
🍴   1 kis pohár (14 dkg) tejföl
🍴   1 teáskanál vaníliás cukor
a formához:
🍴   kevés vaj
🍴   zsemlemorzsa


A tésztát enyhén sós, néhány csepp olajjal felforralt vízben megfőzzük, majd leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük. A meggyet leszűrjük úgy, hogy a levég felfogjuk, és 16 szemet félreteszünk a díszítéshez.
30 dkg gesztenyét elkeverünk 2 tojással, 1/2 dl meggylével és a tejjel – ha a meggylé nem lenne eég, tejjel egészítsük ki. Beleforgatjuk a tésztát és a meggyet, majd a vajjal kikent, zsemlemorzsával szórt piteformába öntjük. A maradék tojást elkeverjük a vaníliás cukorral és a tejföllel, a gesztenyés tészta tetejére öntjük, és kanál fejével szépen elegyengetjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
A megmaradt gesztenyét – fokhagymaprésen átnyomva – körben a pite tetejére halmozzuk, és a félretett meggyel díszítjük.

Megjegyzések