csütörtök, július 17, 2014

Vörösborban sült meggy

Végre nálam is elkészült a vörösborban sült balzsamecetes meggy. A recept végigsöpört már a blogokon, nagyon sok helyen találkoztam vele. Az alapötlet Mammától, a Dalla cucina, per te blog írójától származik, én pedig először Zsuzsánál találkoztam vele. Annak ellenére, hogy nagyon tetszett a recept és ígéretesnek tűnt, csak idén láttam neki az elkészítésének. Kár volt ennyit várni vele, a meggy vörösborban sütve, balzsamecetes ízesítéssel valami isteni finom. Az első adag után sorra sült a többi is a sütőmben, az utolsó szem meggyekből is ilyen finomság készült. Ha esetleg még nem ismeritek, próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni és nem fogtok csalódni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 2-3 kis üveghez:

  • 1,5 kg meggy (tisztán mérve)
  • 3 dl testes vörösbor
  • 5-7 evőkanál barna nádcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 3-5 evőkanál balzsamecet (nálam epres modenai balzsamecetes öntet)



A sütőből kivéve... kár, hogy nem érzitek az illatát, mennyei :)


  • A meggyet megmostam, kimagvaltam, lemértem.
  • Egy nagy tepsibe terítettem a meggyszemeket úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást. (A legnagyobb tepsimben kb. 1,5-2 kg meggy fér így el.)
  • A vaníliarudat felhasítottam, magjait kikapartam és elkevertem a vörösborban.
  • A bort a meggyre öntöttem, a vaníliarúd hüvelyét is a tepsibe helyeztem (beigazítva a meggy alá, a borba).
  • A barna nádcukrot a meggyszemekre szórtam, és a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe tettem.
  • Sütni kezdtem: fontos, hogy ne párolódjon, hanem süljön a meggy.
  • Egy óra elteltével kanállal finoman átkevertem, átforgattam a meggyszemeket, ekkor már szépen kezdtek ráncosodni, töppedni.
  • Újabb egy óra elteltével a gyümölcsre csorgattam a balzsamecetes öntetet és néhány percig még együtt sütöttem. (Jó minőségű, sűrű balzsamecetből kb. 3 evőkanálnyi is elég.)
  • Végül a sütőből kivéve, azon forrón üvegekbe szedtem, a nagyon finom, kissé besűrűsödött vörösboros öntetet is rákanalaztam.
  • Lezárva szobahőmérsékleten hagytam kihűlni.
  • Jó tanács! Rummal tartósítva is készülhet - mint pl. Zsuzsánál -, ehhez az üvegekbe szedett meggyet annyi rummal öntjük fel, amennyi ellepi. Lezárjuk, az üveget pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni.


4 megjegyzés:

  1. Elképedtem, mennyire összesült egy tepsinyi meggy - két kicsi üvegben elfért :-)))

    Milyen szép az új "ruhád", nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnáltam is kicsit, hogy annyi meggyből csak 2-3 kis üvegnyi lett! :) Az első adag után sorra sült a többi is, annyira ízlik! :)

      Törlés
  2. De finom lehet! Én még nem hallottam róla :-) Nagyon guszta képeket készítettél róla :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, tényleg nagyon finom, érdemes legalább egy nagy tepsivel készíteni! :)

      Törlés