szerda, október 30, 2013

Almakompót + Miskolctapolca, Lillafüred

Megjöttem. :) Ahogy Csenge mondaná, Iskolca-polcán - vagyis Miskolc-Tapolcán :) - töltöttünk néhány napot, nem annyira aktív és kirándulós, hanem inkább pihizős és kikapcsolódós napokat, nagyon-nagyon jó volt. :) Barlangfürdő, őspark, Csónakázó tó, játszótér, Lillafüred, a hotelben szauna, masszázs - ilyen környezetben garantált a kikapcsolódás, feltöltődés, ráadásul végig nagyon szép időnk is volt. A bejegyzés végén hoztam néhány fotót is, ha van kedvetek, nézzétek meg! :)
Egy rém egyszerű ételt hoztam, nem is tudom, miért nincs még fenn a blogon, hiszen gyakran készül - most például fokhagymás sült oldalashoz és burgonyapüréhez társítva. :) Ehhez a recepthez - persze annyira egyszerű, hogy még receptnek is majdnem túlzás nevezni - két megjegyzés: az egyik, hogy a kompót levét kicsit összeforralom, hagyom, hogy jobban összeérjenek a fűszerek ízei, és csak ezután kerül bele a pár perc alatt meg is fővő alma. A másik pedig, hogy szoktam vegyesen cukorral és mézzel is készíteni. Ebben az esetben a cukor az almával együtt kerül a kompótba, a mézet viszont a kész, már csak langyos kompóthoz keverem óvatosan, így intenzívebb marad az íze. Ennyit a praktikákról, a kompóthoz pedig sok sikert!


Hozzávalók:
  • kb. 1/2 l víz
  • 1/2 citrom
  • egész fahéjdarabok, szegfűszeg
  • 4 nagyobb alma
  • 3-4 evőkanál cukor (vagy méz)


  • A vizet felteszem főni, amikor felforrt, hozzáadom a fél citrom levét és a fűszereket, majd kis lángon főzöm tovább.
  • Amíg fő a lé, megmosom és meghámozom az almákat, majd cikkekre vágom.
  • A lébe beleteszem az almát, hozzáadom a cukrot és pár perc alatt, lassú főzéssel készre főzöm.
  • Ízlés, igény szerint langyosan vagy jól lehűtve kínálom.


Miskolc-Tapolca, Lillafüred képekben:





... a tónak volt olyan része, ahol szinte a teljes víztükröt "avar" takarta ...

... hattyúkat etettünk ...


... és mókusokkal barátkoztunk ...





... ez pedig már Lillafüred, a gyönyörűen felújított Függőkerttel ...





... és a csodás Palota-szállóval ...

szerda, október 23, 2013

Banános kókuszgolyó

Ha kókuszgolyó, akkor általában a sütés nélküli, darált keksz alapú golyó jut először eszünkbe. A banános kókuszgolyó ezzel ellentétben sütött desszert, kókuszreszelék a tésztájában nincs, csak meg van forgatva benne a tésztagolyó. Ha pedig teljes kiőrlésű lisztet veszünk hozzá, még egészségesebb nasit kapunk. A recept a "Főzzünk könnyedén!" kártyasorozatban jelent meg, ezzel a finom desszerttel kívánok nektek szép napot, rövid blogszünet után hamarosan jövök! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • pici só
  • 1 banán
  • 1 evőkanál citromlé
  • 7,5 dkg margarin
  • 7,5 dkg barnacukor (nálam nádcukor)
  • 6 dkg tejszínes krémsajt (nálam tejföl)
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál rum
  • 10 dkg kókuszreszelék




  • A száraz hozzávalókat, vagyis a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, a sót, a zabpelyhet és az őrölt gyömbért egy tálban összekevertem.
  • A közepes nagyságú, érett banánt villával összetörtem, rögtön hozzáadtam a citromlevet és elkevertem vele (így inkább megőrzi világos színét és zamatos lesz a sütemény).
  • A margarint és a nádcukrot gépi habverővel krémesre, habosra kevertem, majd hozzáadtam a tojást és együtt is tovább habosítottam a tésztát.
  • Belekerült a rum és a tejföl, majd a pürésített banán, végül pedig a lisztes keverék is - ekkor már csak a legkisebb fokozaton kevertem, amíg egynemű nem lett.
  • A tésztából - vizezett kézzel - diónyi nagyságú golyókat formáztam, megforgattam őket kókuszreszelékben és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • Előmelegített, 180-190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt sültek készre.


vasárnap, október 20, 2013

Sárgarépás szendvicskrém

Gyors bejegyzés egy gyors hétvégéről és egy gyorsan elkészíthető szendvicskrémről. :) Címszavakban: szombaton Ádám szalagavatója (már megint sírtam :), éjszaka pár óra alvás (a nagyokat vártuk haza a szalagavató utáni bálból, ilyenkor úgysem tudnék aludni), vasárnap kora reggel indulás Csilluval Szegedre, ott kipakolás, ebéd és ici-pici szabadidő, majd kora délután indulás haza. Nem kicsit vagyunk fáradtak, de élményekben, érzelmekben gazdag hétvégénk volt. :) A szendvicskrém pedig finom, színes, roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető - a receptet Csenge ovijában szereztem, az egészséghét rendezvényen. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg trappista sajt
  • kb. 3 evőkanál majonéz




  • A sárgarépát és a fokhagymát megtisztítottam.
  • Apró lyukú sajtreszelőn lereszeltem a répákat, ezután a fokhagymát, végül a sajtot is.
  • Elkevertem a majonézzel, ízesítettem kevéske sóval és pirítós kenyér mellé kínáltam.


csütörtök, október 17, 2013

Narancsos-csokis (majdnem) tiramisutorta

Még a múlt hétvégén készült ez a torta, csak úgy, hiszen nem volt hozzá semmilyen különösebb alkalom. Igazából kedvem sem volt sütni, desszert nélkül viszont nem hétvége a hétvége, így aztán ezt a sütés nélküli édességet készítettem el. A narancs-csoki párosításról tudjuk, hogy finom, ebben a tortában sincs ez másképp. Tiramisu-szerű torta enyhén narancsos-csokis beütéssel, a krémben mascarpone helyett sűrűre főzött pudinggal és túróval. Finom, könnyed desszert, csak ajánlani tudom. Egyetlenegy pici hátránya van, mégpedig az, hogy nyersen kerül bele a tojás. Ezért aztán igyekezni kell a fogyasztással, illetve csak friss tojással ajánlatos elkészíteni. (Az ihletet a Főzzünk könnyedén! kártyasorozat tiramisutortája adta.) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 26 centis tortaformához:

  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 3-4 dl kávé
  • 3-4 evőkanál narancslikőr
  • babapiskóta
  • 3 friss tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 narancs leve
  • 3 lap zselatin
  • 5 dkg étcsokoládé

a díszítéshez:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • csokilapocskák




  • A tortaformát folpackkal kibéleltem, a pudingporból a tejjel a szokott módon sűrű pudingot főztem, az étcsokit késes aprítóval felaprítottam.
  • A tojásokat kettéválasztottam, a sárgákat a porcukorral krémesre-habosra kevertem.
  • Belekevertem a narancs kifacsart levét, 1-2 evőkanálnyi narancslikőrt, majd az áttört túrót és a kihűlt pudingot.
  • A zselatinlapokat hideg vízbe áztattam, amíg áztak, felforraltam kb. 3-4 evőkanálnyi vizet.
  • A forró vízben feloldottam a felpuhult lapokat, majd a feloldott zselatinhoz adtam néhány evőkanálnyi túrós krémet, elkevertem, végül a zselatinos krémet hozzádolgoztam a többihez.
  • A tojásfehérjékből kemény habot vertem, óvatosan beleforgattam a krémbe.
  • A forró kávét ízesítettem kevéske narancslikőrrel, majd megvártam, hogy kicsit lehűljön.
  • A kibélelt tortaforma alját szorosan kiraktam a likőrös kávéba mártogatott babapiskótával, erre jött a túrós krém fele, amit megszórtam az aprított étcsokoládé felével.
  • Ismét kávéba mártogatott babapiskóta következett, majd a krém és a csokoládé másik fele.
  • A tetejét egy sor kávéba mártogatott babapiskótával zártam, ráfordítottam a lelógó folpackot, és egy éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap a tetejéről lebontottam a folpackot, egy lapos tányérra fordítottam a tortát a formából.
  • Eltávolítottam a folpackot az egész tortáról, az aljára - ami most felül volt - egy másik lapos tányért/tálcát helyeztem, és a tortát visszafordítottam.
  • A tejszínből kemény habot vertem - a végefelé hozzáadtam a vaníliás cukrot és a habfixálót is.
  • A tejszínnel bevontam a torta tetejét és oldalát, a maradékot pedig habzsákba töltöttem és ezzel díszítettem a tortát. Ezt a fajta díszítési technikát ezen az oldalon találtam, videón is meg lehet nézni, hogyan készül.
  • Végül a tetejét csokilapocskákkal szórtam meg.


hétfő, október 14, 2013

Gesztenyés sünik

Alig tudtam egy pár használható képet készíteni, hiába, egyre kevesebb a természetes fény. :((( A sünizés úgy kezdődött, hogy kinéztem magamnak itt a gesztenyés rudat. Aztán jött Süni a 200. bejegyzés játékával, ahol olyan étel/ital fotóját várja, amelyen süni szerepel - lehet ez maga az étel vagy csak dekoráció az étel mellett. Így avanzsáltak nálunk a rudak sünikké. :))) A sünikészítés egyébként nagyon jó móka volt, Ádám besegített a formázásba - azért el kell mondjam, hogy palackorrú delfintől kezdve vaddisznóig minden készült a masszából, közben nagyon jól szórakoztunk, jókat nevettünk - már csak ezért is megérte "sünizni". :))) Aztán a kis süntestek kaptak tüskéket, majd csokimáz és a szemek - egyáltalán nem sikerültek szépre, de mi nagyon-nagyon szerettük őket. Mindegyikük külön egyéniség, van köztük vékonyabb és ducibb, kicsit oldalra dőlő, hegyes és tompább orrú, valamint a kétféle csokimáznak köszönhetően világosabb és sötétebb "bőrű", és néhány csokimázzal összemaszatolt szemű is. :))) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 15-17 darabhoz:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 1,5 dl habtejszín (30 %-os)
  • 3 evőkanál tejszínes krémlikőr
a díszítéshez:
  • vágott mandula
  • kb. 15 dkg ét tortabevonó
  • 1,5 evőkanál étolaj
  • apró cukorgyöngyök


  • A gesztenyemasszát burgonyanyomóval áttörtem, hozzáadtam a darált háztartási kekszet, a tejszínt és a krémlikőrt és egynemű masszává kevertem.
  • Kis sünöket formáztam (pontosabban Ádám formázott) a masszából.
  • Vágott mandulából tüskéket szurkáltam a testekbe.
  • A csokimázhoz egy nagyobb lábasba kevés vizet tettem, ebbe került egy kisebb lábas úgy, hogy az alja még véletlenül se érjen bele a vízbe.
  • A tortabevonót kis kockákra törve a kisebbik lábasba tettem, hozzáadtam az olajat, és állandóan kevergetve addig melegítettem alatta a vizet, amíg a máz egyneművé nem olvadt.
  • Ezután egy kis sünit egy széles pengéjű kés végére, hegyére "ültettem", a kést a csokimáz fölé tartottam és egy kis merőkanállal - akár többször szedve is - rámertem a csokit a sünitestre (hogy a csokimáz ne dermedjen meg, a vizet takaréklángon hagyom alatta) - ezzel a módszerrel a felesleges, lefolyó máz visszafolyik a kis lábasba, a többi csokiba.
  • Amikor a csoki már mindenhol fedte a testet, a széles pengéjű késről egy kis kés segítségével sütőpapírra csúsztattam a sünit, itt hagytam dermedni a mázat.
  • Teljes szilárdulás előtt cukorgyöngyből szemeket készítettem a süniknek.

vasárnap, október 13, 2013

Koma leves

Hosszú évek óta sorakozik már a polcon a szakácskönyvek között ez a Sörös ételek című kiadvány, néhány lefűzhető receptet tartalmazva. Az előételekben, levesekben, főételekben és desszertekben közös, hogy mindegyik valamilyen sörrel készül.


Közöttük találtam a koma levest. Igazi, tartalmas leves, őszi vagy téli, hűvös napokon friss kenyérrel nagyon finom tud lenni. Miközben főztem, elgondolkodtam, hogy a mai fiatalok tudják-e egyáltalán, kicsoda-micsoda is az a koma. Szerintem ez a fogalom egyre inkább kiszorul a szóhasználatunkból és az életünkből, igazából már mi se nagyon használjuk. Gyerekkoromból még emlékszem rá, a szüleimnek, nagyszüleimnek még volt komája, komaasszonya, és így is emlegették, így szólították egymást. A Magyar Néprajzi Lexikon meghatározása szerint: "Olyan férfi vagy nő barát, aki egy másik férfival vagy nővel általában valamilyen rítus folytán meghatározott, közeli viszonyba kerül. A koma sohasem rokon, de a komaság gyakran a rokonoknál személyesebb, közelebbi kapcsolatot jelent. A koma anyagi és erkölcsi segítséget nyújtó bázis, amely a rokoni és lokális kapcsolatokon túl összeköti az egyént a társadalommal. Komának, komaasszonynak a keresztszülőpárok, a keresztvíz alá tartott gyermek szülei hívják egymást." A forrás szerint létezik még lógós koma, legénykoma, katonakoma, borkoma, bagókoma vagy leánykoma is. :)
Nem tudom, a leves elnevezésének mi az eredete, mindenesetre bátran vendégül láthatjuk vele a fentebb említett kománkat, nem fogunk szégyent vallani. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 25 dkg szárazbab (nálam gyöngybab)
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • pirospaprika, só, őrölt bors, babérlevél
  • kb. 30 dkg savanyú káposzta
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 5 dl Stella Artois
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 3 dl tejföl
  • 1,5 evőkanál finomliszt
  • kevés cukor


  • A babot a főzés előtti este megmostam és annyi hideg vizet öntöttem rá, amennyi bőven ellepte - egy éjszakán át áztattam.
  • Másnap leszűrtem, tiszta, sóval ízesített vízben majdnem teljesen puhára főztem.
  • A szalonnát apró kockákra vágtam, nagy lábasban pirítani kezdtem.
  • Hozzáadtam a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát, megpirítottam.
  • A tűzről levéve meghintettem pirospaprikával, hozzáadtam a kicsit megvagdosott káposztát és a megtisztított, vékony karikákra vágott zöldségféléket.
  • A sörrel és vízzel felengedtem, és kis lángon főzni kezdtem, ízesítettem babérlevéllel, kevés sóval és őrölt borssal.
  • Amikor a zöldségek félig megfőttem, akkor adtam hozzá az előkészített, leszűrt babot.
  • A kolbászt felkarikáztam, serpenyőben kissé megpirítottam, majd a szinte már teljesen kész leveshez adtam.
  • A tejfölt elkevertem a liszttel, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam vele a levest.
  • Végül kevéske cukorral ízesítettem, puha, friss kenyérrel tálaltam.

péntek, október 11, 2013

Kakaós-fahéjas krémes

Gondolkodtam erősen, hogy felkerüljön-e a blogba, hiszen végtelenül egyszerű desszert, tulajdonképpen csak egy ötlet. De olyan könnyeden finom lett, hogy mégis készül róla bejegyzés. A kakaós-fahéjas lap keserédes ízét remekül egészíti ki az enyhén cukrozott, esetleg tejszínkrémsajttal dúsított tejszínhab. A leveles tésztával és a habbal pedig légiesen könnyed, csoda finom sütemény lett a végeredmény. Az elkészítése nagyon röviden leírva ennyi: a leveles tésztát nyújtsd ki fahéjas kakaóval megszórt sütőpapíron, süsd meg, majd töltsd meg a lapokat cukrozott, keményített tejszínnel vagy tejszínkrémsajttal. Ugye, milyen egyszerű? :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 csomag (45 dkg) fagyasztott leveles tészta (nálam Frosta)
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 4 dl habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag zselatinfix
  • 25 dkg mascarpone


  • A fagyasztott tésztát hagytam kiengedni.
  • A kakaóport elkevertem a fahéjjal, és egy nagyobb tepsi méretű sütőpapírra szórtam keveset (ezen az egy sütőpapíron nyújtottam az összes lapot, még a gyúródeszkát sem kellett elővenni).
  • Az első tésztalapot (nekem 6 db volt a csomagban) rátettem a fahéjas kakaóval megszórt sütőpapírra, nyújtani kezdtem, majd megfordítottam, hogy a másik oldala is fahéjas-kakaós legyen.
  • Kb. 22 x 26 centisre nyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem és villával megszurkáltam.
  • Figyelem! A tészta tetejére szintén sütőpapírt tettem, amire egy üres tepsi került, hogy sütés közben a tészta ne tudjon nagyon megemelkedni.
  • Előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 13-15 perc alatt megsütöttem.
  • Ugyanígy jártam el a másik öt lappal is.
  • Amíg a lapok hűltek, elkészítettem a tölteléket: a tejszínből a zselatinfix-szel kemény habot vertem, a végefelé hozzáadtam a kétféle cukrot is.
  • A mascarponét fakanállal finoman átkevertem, majd beleforgattam a tejszínhabot.
  • A tölteléket öt egyforma részre osztottam és megtöltöttem vele a lapokat.
  • Néhány órára hűtőbe tettem, majd kockákra vágva szeleteltem.
  • Tetejét ízlés/tetszés szerint megszórhatjuk porcukorral.

csütörtök, október 10, 2013

Menüajánló - brokkolis fasírt

Eredetileg ezt a darált húsból készült fasírtot krokettként akartam megsütni, de olyan későn kezdtem hozzá, hogy éjszaka már nem bajlódtam a formázással és olajban sütéssel. Bordaformában, egyben sütöttem meg, és így is nagyon jó lett. Ha szeretitek a brokkolit, érdemes elkészíteni, párolt rizzsel körítve egyszerű, finom étel. Sok sikert hozzá!

A menüajánlat pedig mára a következő:



BROKKOLIS FASÍRT PETREZSELYMES RIZZSEL




Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej brokkoli
  • só, szódabikarbóna, őrölt bors
  • 70 dkg darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • kb. 8 evőkanál zsemlemorzsa
  • kevés vaj, zsemlemorzsa




  • A brokkolit megtisztítottam, rózsáira szedtem és forró, sós-szódabikarbónás vízben roppanósra főztem.
  • Leszűrtem, még forrón összetörtem villával, majd hagytam teljesen kihűlni.
  • Miután a brokkoli kihűlt, hozzákevertem a darált húst, a tisztított, zúzott fokhagymát és a tojásokat, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Annyi zsemlemorzsát adtam hozzá, hogy formázható massza legyen.
  • A bordaformát alaposan kikentem vajjal, megszórtam zsemlemorzsával, szép egyenletesen beletöltöttem a darált húsos masszát.
  • Alufóliával letakartam, előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 1 órán át sütöttem.
  • Az alufóliát eltávolítottam, pirulásig sütöttem tovább, majd a sütőből kivéve kifordítottam a formából egy stőpapírral bélelt tepsire.
  • A tepsivel visszatettem a sütőbe, és kívülről is pirulásig sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam kihűlni, majd szeletelve, párolt rizzsel körítve tálaltam.


kedd, október 08, 2013

Sült grízes kocka

A narancsos-csokis falatok után egy újabb egyszerűen és gyorsan elkészíthető finomság, amit itt találtam. Nagytakarítás közben - pihenésképpen - gyorsan összedobtam, és egy nagyon szaftos, nagyon vaníliás, édes, gyerekkoromból a tejbepapi (cukros tejbe áztatott kifli) ízét, állagát idéző desszert lett a végeredmény. :) Érdekessége, hogy a tésztájában nincs liszt, csak tojáshab, cukor és búdara, majd sütés után, még forrón meg kell locsolni édesített tejjel, amit magába szív. A képeken is látszik, hogy nekem szinte tocsogott a tejben, ettől függetlenül szépen szeletelhető és szervírozható is. Ha valaki nem szereti ilyen szaftosan, a tej - és ezzel a cukor - mennyisége csökkenthető, és szerintem jól passzol hozzá valamilyen savanykás gyümölcsből készült mártás vagy lekvár. Nálunk ez most elmaradt, de ezek az isteni vaníliás illatú és ízű sütiszeletek így is szinte észrevétlenül tűntek el sorra a tányérokról. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 25 x 33 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 8 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg búzadara

az öntethez:

  • 1,2 l tej
  • 12 dkg cukor
  • 3 csomag vaníliás cukor




  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tepsit alaposan kikentem margarinnal és megszórtam liszttel.
  • A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem.
  • A végefelé beledolgoztam a cukrot is, majd egyesével a tojássárgák is belekerültek.
  • Mindvégig gépi habverőt használtam, a búzadarát is ezzel kevertem a habba - vékony sugárban csorgatva, folyamatosan keverve.
  • A kész masszát a tepsibe öntöttem, finoman elegyengettem, majd az előmelegedett sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem.
  • Amíg sült a tészta, felforraltam a tejet, elkevertem benne a cukrot és a vaníliás cukrot.
  • A sütőből kivett süteményre kis merőkanállal rászedtem a forró cukros tejet úgy, hogy viszonylag egyenletesen mindenhova jusson belőle.
  • Végül az egészet hagytam kihűlni, majd hűtőbe tettem.
  • Nagy kockákra szeletelve, tetejét porcukorral meghintve tálaltam.


vasárnap, október 06, 2013

Narancsos-csokoládés falatok

Arra az esetre, ha van két felesleges, esetleg kissé már megfáradt narancsotok. :) Vagy ha gyorsan kell édességet varázsolnotok az asztalra. :) Vagy egyszerűen csak szeretnétek egy fincsi sütit enni. :) Tudom-tudom, látványra nem tartozik a legszebb sütik közé, de higgyétek el, nagyon finom, eteti magát rendesen. A fotókon nem igazán látszik, de a történet úgy kezdődik, hogy kend ki vajjal a tepsit és hintsd meg mandulalapokkal. Ugye, el tudjátok képzelni a narancsos piskótát alján a pirult mandulával, rajta a finom csokiöntet és újra mandulalapok?! :) Én most tényleg falatkákra, kb. 2 x 2 centis kockákra vágtam, de természetesen lehet nagyobb kockákra, háromszögekre, rombuszokra, stb. is szeletelni. Sőt, szerintem érdemes nagyobb tepsiben dupla adaggal indítani. Sok sikert hozzá! :)))


Hozzávalók egy kb. 24 x 24 centis tepsihez:
a tepsibe:
  • kevés margarin
  • 5 dkg szeletelt mandula
a tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 narancs
  • 15 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg rétesliszt
a tetejére:
  • 5 dkg margarin
  • 2 evőkanál víz
  • 12 dkg porcukor
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • 1 tojásfehérje
  • 2,5 dkg szeletelt mandula


  • A tepsit alaposan kikentem margarinnal és az aljára szórtam a mandulalapokat.
  • A tésztához való margarint felolvasztottam, hagytam lehűlni.
  • A tojásokat habosra, krémesre kevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  • Az alaposan megmosott narancsok héját lereszeltem, levüket kifacsartam (nekem bő 1,5 dl lett), mindkettőt a tojásos keverékhez adtam a kihűlt, olvasztott margarinnal együtt.
  • Végül a sütőporral elkevert rétesliszt került a tésztába, fakanállal eldolgozva.
  • A tésztát a vajas-mandulalapos tepsibe öntöttem, és előmelegített, 175 fokos sütőben 25 perc alatt megsütöttem.
  • A sütőből kivéve hűlni hagytam.
  • A mázhoz lábasban felolvasztottam a margarint a vízzel, hozzákevertem a porcukrot és a kakaóport, és kis lángon szép, egynemű masszává főztem.
  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem és a forró csokimázba forgattam, elkevertem.
  • A forró mázat a már csak langyos sütemény tetejére öntöttem, finoman elegyengettem, majd megszórtam a mandulalapokkal és hagytam kihűlni.
  • Apró kockákra szeletelve kínáltam.

szombat, október 05, 2013

Tarka savanyúkáposzta-saláta

Színben, illatban, ízben, vitaminokban gazdag, fincsi saláta. Hogy ne csak szimplán együk ezt az egyébként önmagában is nagyon finom ételt, dúsíthatjuk egyéb zöldségfélékkel, magokkal és a fiúk kedvéért kevéske pirított szalonnakockával. :) Mi nagyon szeretjük, pirítóssal vagy friss kenyérrel és vajjal egyaránt finom. A recept a Főzzünk könnyedén! kártyasorozatból való. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 nagyobb, savanykás alma
  • 5 evőkanál citromlé
  • 3 szál újhagyma
  • 1 nagy piros paprika
  • 3 evőkanál olaj
  • só, őrölt bors
  • (húsos szalonna, napraforgómag)



  • A káposztát kicsit kinyomkodtam a levéből és - hogy Csenge könnyebben tudja enni - néhány vágással kicsit aprítottam rajta, de ez a művelet el is hagyható.
  • Megmostam, meghámoztam az almát, és vékony szeletkékre vágtam, amiket azonnal meglocsoltam 2 evőkanálnyi citromlével, hogy ne barnuljon meg.
  • A káposztába forgattam.
  • A paprikát és hagymát is megtisztítottam, a paprikát kb. centis kockákra, a hagymát - a zöldjéből is felhasználva keveset - karikákra vágtam, mindkettőt a káposztához kevertem.
  • A maradék citromléhez hozzáadtam az olajat, ízesítettem kevéske sóval és őrölt borssal, és habverővel krémesre, habosra kevertem, majd ráöntöttem a salátára.
  • Ezzel készen is van, opcionálisan adhatunk még hozzá zsiradék nélkül pirított napraforgómagot és/vagy pirított szalonnakockát.