2013. október 30., szerda

ALMAKOMPÓT



Hozzávalók:
  • kb. 1/2 l víz
  • 1/2 citrom
  • egész fahéjdarabok, szegfűszeg
  • 4 nagyobb alma
  • 3-4 evőkanál cukor vagy méz


  • A vizet feltettem főni, amikor felforrt, hozzáadtam a 1/2 citrom levét és a fűszereket, majd kis lángon főztem tovább.
  • Közben megmostam és meghámoztam az almát, majd cikkekre vágtam.
  • A lébe tettem az almát, hozzáadtam a cukrot, és pár perc alatt, lassú főzéssel készre főztem.
  • Ízlés, igény szerint langyosan vagy jól lehűtve kínáltam.


2013. október 23., szerda

BANÁNOS KÓKUSZGOLYÓ



Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • pici só
  • 1 banán
  • 1 evőkanál citromlé
  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg barna cukor
  • 6 dkg tejszínes krémsajt vagy tejföl
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál rum
  • 10 dkg kókuszreszelék




  • A száraz hozzávalókat, vagyis a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, a sót, a zabpelyhet és az őrölt gyömbért összekevertem.
  • A közepes nagyságú, érett banánt villával összetörtem, rögtön hozzáadtam a citromlevet és elkevertem vele (így inkább megőrzi világos színét és zamatos lesz a sütemény).
  • A vajat és a cukrot gépi habverővel krémesre, habosra kevertem, majd hozzáadtam a tojást, és együtt is tovább habosítottam a tésztát.
  • Belekerült a rum és a tejföl, majd a pürésített banán, végül pedig a lisztes keverék – ekkor már csak a legkisebb fokozaton kevertem, amíg egynemű nem lett.
  • A tésztából – vizezett kézzel – diónyi nagyságú golyókat formáztam, megforgattam őket a kókuszreszelékben, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • Előmelegített, 180-190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt sültek készre.


2013. október 20., vasárnap

SÁRGARÉPÁS SZENDVICSKRÉM



Hozzávalók:

  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg trappista sajt
  • kb. 3 evőkanál majonéz




  • A sárgarépát és a fokhagymát megtisztítottam.
  • Apró lyukú sajtreszelőn lereszeltem a répát, ezután a fokhagymát, végül a sajtot is.
  • Elkevertem a majonézzel, ízesítettem kevéske sóval, és pirítós kenyér mellé kínáltam.


2013. október 17., csütörtök

NARANCSOS-CSOKOLÁDÉS TIRAMISUTORTA



Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

  • 1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 3-4 dl kávé
  • 3-4 evőkanál narancslikőr
  • babapiskóta
  • 3 friss tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 narancs leve
  • 3 zselatinlap
  • 5 dkg étcsokoládé

a díszítéshez:

  • 3 dl tejszín
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 1 csomag (10 g) habfixáló
  • csokoládéreszelék




  • A tortaformát folpakkal kibéleltem, a pudingporból a tejjel a szokott módon sűrű pudingot főztem, a csokoládét késes aprítóval felaprítottam.
  • A tojássárgáját a porcukorral krémesre-habosra kevertem.
  • Belekevertem a narancs kifacsart levét, 1-2 evőkanálnyi narancslikőrt, majd az áttört túrót és a kihűlt pudingot.
  • A zselatinlapokat hideg vízbe áztattam, amíg áztak, felforraltam kb. 3-4 evőkanálnyi vizet.
  • A forró vízben feloldottam a felpuhult lapokat, majd a feloldott zselatinhoz adtam néhány evőkanálnyi túrós krémet, elkevertem, végül a zselatinos krémet hozzádolgoztam a többihez.
  • A tojásfehérjéből kemény habot vertem, óvatosan beleforgattam a krémbe.
  • A forró kávét ízesítettem kevéske narancslikőrrel, majd megvártam, hogy kicsit lehűljön.
  • A kibélelt tortaforma alját szorosan kiraktam a likőrös kávéba mártogatott babapiskótával, erre jött a túrós krém fele, amit megszórtam az aprított étcsokoládé felével.
  • Ismét kávéba mártogatott babapiskóta következett, majd a krém és a csokoládé másik fele.
  • A tetejét egy sor kávéba mártogatott babapiskótával zártam, ráfordítottam a lelógó folpackot, és 1 éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap a tetejéről lebontottam a folpakot, lapos tányérra fordítottam a tortát a formából.
  • Eltávolítottam a folpakot az egész tortáról, az aljára – ami most felül volt – egy másik lapos tányért/tálcát helyeztem, és a tortát visszafordítottam.
  • A tejszínből kemény habot vertem – a vége felé hozzáadtam a vaníliás cukrot és a habfixálót is.
  • A tejszínnel bevontam a torta tetejét és oldalát, a maradékot pedig habzsákba töltöttem, és ezzel díszítettem a tortát.
  • Végül a tetejét csokoládéreszelékkel szórtam meg.


2013. október 14., hétfő

GESZTENYÉS SÜN



Hozzávalók kb. 15-17 sünhöz:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 1,5 dl tejszín (30 %-os)
  • 3 evőkanál tejszínes krémlikőr
a díszítéshez:
  • vágott mandula
  • kb. 15 dkg étcsokoládé
  • 1,5 evőkanál olaj
  • apró cukorgyöngyök


  • A gesztenyemasszát burgonyanyomóval áttörtem, hozzáadtam a darált háztartási kekszet, a tejszínt és a krémlikőrt, és egynemű masszává kevertem.
  • Kis süniket formáztam a masszából.
  • Vágott mandulából tüskéket szurkáltam a testekbe.
  • A mázhoz nagyobb lábasba kevés vizet tettem, ebbe került egy kisebb lábas úgy, hogy az alja még véletlenül se érjen bele a vízbe.
  • A csokoládét kis kockákra törve a kisebbik lábasba tettem, hozzáadtam az olajat, és állandóan kevergetve addig melegítettem alatta a vizet, amíg a máz egyneművé nem olvadt.
  • Ezután egy kis sünit egy széles pengéjű kés végére, hegyére „ültettem”, a kést a máz fölé tartottam, és kis merőkanállal – akár többször szedve is – rámertem a csokoládét a sünitestre (hogy a csokimáz ne dermedjen meg, a vizet takaréklángon hagyom alatta) – ezzel a módszerrel a felesleges, lefolyó máz visszafolyik a kis lábasba, a többi csokoládéba.
  • Amikor a máz már mindenhol fedte a testet, a széles pengéjű késről kis kés segítségével sütőpapírra csúsztattam a sünit, itt hagytam dermedni a mázat.
  • Teljes szilárdulás előtt cukorgyöngyből szemeket készítettem a süniknek.



2013. október 13., vasárnap

KOMA LEVES



Hozzávalók:
  • 25 dkg száraz- vagy gyöngy
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • pirospaprika, só, őrölt bors, babérlevél
  • kb. 30 dkg savanyú káposzta
  • 3 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 5 dl világos sör
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 3 dl tejföl
  • 1,5 evőkanál liszt
  • kevés cukor


  • A babot a főzés előtti este megmostam, és annyi hideg vizet öntöttem rá, amennyi bőven ellepte – 1 éjszakán át áztattam.
  • Másnap leszűrtem, tiszta, sóval ízesített vízben majdnem teljesen puhára főztem.
  • A szalonnát apró kockákra vágtam, nagy lábasban pirítani kezdtem.
  • Hozzáadtam a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát, megpirítottam.
  • A tűzről levéve meghintettem pirospaprikával, hozzáadtam a kicsit megvagdosott káposztát és a megtisztított, vékony karikákra vágott zöldségféléket.
  • A sörrel és vízzel felengedtem, és kis lángon főzni kezdtem, ízesítettem babérlevéllel, kevés sóval és őrölt borssal.
  • Amikor a zöldségek félig megfőttek, akkor adtam hozzá az előkészített, leszűrt babot.
  • A kolbászt felkarikáztam, serpenyőben kissé megpirítottam, majd a szinte már teljesen kész leveshez adtam.
  • A tejfölt elkevertem a liszttel, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam vele a levest.
  • Végül kevéske cukorral ízesítettem, puha, friss kenyérrel tálaltam.

2013. október 11., péntek

KAKAÓS-FAHÉJAS KRÉMES



Hozzávalók:
  • 1 csomag (45 dkg) fagyasztott leveles tészta (nálam Frosta)
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 4 dl tejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 1 csomag zselatinfix
  • 25 dkg mascarpone


  • A fagyasztott tésztát hagytam kiengedni.
  • A kakaóport elkevertem a fahéjjal, és nagyobb tepsi méretű sütőpapírra szórtam keveset (ezen az egy sütőpapíron nyújtottam az összes lapot, még a gyúródeszkát sem kellett elővenni).
  • Az első tésztalapot (nekem 6 db volt a csomagban) rátettem a fahéjas kakaóval megszórt sütőpapírra, nyújtani kezdtem, majd megfordítottam, hogy a másik oldala is fahéjas-kakaós legyen.
  • Kb. 22 x 26 centisre nyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem, és villával megszurkáltam.
  • Figyelem! A tészta tetejére szintén sütőpapírt tettem, amire üres tepsi került, hogy sütés közben a tészta ne tudjon nagyon megemelkedni.
  • Előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 13-15 perc alatt megsütöttem.
  • Ugyanígy jártam el a másik 5 lappal is.
  • Amíg a lapok hűltek, elkészítettem a tölteléket: a tejszínből a zselatinfixszel kemény habot vertem, a vége felé hozzáadtam a kétféle cukrot is.
  • A mascarponét fakanállal finoman átkevertem, majd beleforgattam a tejszínhabot.
  • A tölteléket 5 egyforma részre osztottam, és megtöltöttem vele a lapokat.
  • Néhány órára hűtőbe tettem, majd kockákra vágva szeleteltem.
  • Tetejét ízlés/tetszés szerint megszórhatjuk porcukorral.

2013. október 10., csütörtök

BROKKOLIS FASÍRT



Hozzávalók:

  • 1 nagyobb brokkoli
  • só, szódabikarbóna, őrölt bors
  • 70 dkg darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • kb. 8 evőkanál zsemlemorzsa
  • kevés vaj, zsemlemorzsa




  • A brokkolit megtisztítottam, rózsáira szedtem, és forró, sós-szódabikarbónás vízben roppanósra főztem.
  • Leszűrtem, még forrón összetörtem villával, majd hagytam teljesen kihűlni.
  • Hozzákevertem a darált húst, a tisztított, zúzott fokhagymát és a tojást, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Annyi zsemlemorzsát adtam hozzá, hogy formázható massza legyen.
  • A bordaformát alaposan kikentem vajjal, megszórtam zsemlemorzsával, szép egyenletesen beletöltöttem a darált húsos masszát.
  • Alufóliával letakartam, előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 1 órán át sütöttem.
  • Az alufóliát eltávolítottam, pirulásig sütöttem tovább, majd a sütőből kivéve kifordítottam a formából egy stőpapírral bélelt tepsire.
  • A tepsivel visszatettem a sütőbe, és kívülről is pirulásig sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam kihűlni, majd szeletelve, párolt rizzsel körítve tálaltam.


2013. október 8., kedd

SÜLT GRÍZES KOCKA



Hozzávalók kb. 25 x 33 cm-es tepsihez:
a formához:

  • vaj
  • liszt

a tésztához:

  • 8 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg búzadara

az öntethez:

  • 1,2 l tej
  • 12 dkg cukor
  • 3 csomag (3 x 10 g) vaníliás cukor




  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tepsit alaposan kikentem vajjal, és megszórtam liszttel.
  • A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem.
  • A végefelé beledolgoztam a cukrot is, majd egyesével a tojássárgák is belekerültek.
  • Mindvégig gépi habverőt használtam, a búzadarát is ezzel kevertem a habba – vékony sugárban csorgatva, folyamatosan keverve.
  • A kész masszát a tepsibe öntöttem, finoman elegyengettem, majd az előmelegedett sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem.
  • Amíg sült a tészta, felforraltam a tejet, elkevertem benne a cukrot és a vaníliás cukrot.
  • A sütőből kivett süteményre kis merőkanállal rászedtem a forró cukros tejet úgy, hogy viszonylag egyenletesen mindenhova jusson belőle.
  • Végül az egészet hagytam kihűlni, majd hűtőbe tettem.
  • Nagy kockákra szeletelve, tetejét porcukorral meghintve tálaltam.




2013. október 6., vasárnap

NARANCSOS-CSOKOLÁDÉS FALATKA



Hozzávalók kb. 24 x 24 cm-es tepsihez:
a tepsibe:
  • kevés vaj
  • 5 dkg szeletelt mandula
a tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 2 narancs
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 25 dkg rétesliszt
a tetejére:
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál víz
  • 12 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 tojásfehérje
  • 2,5 dkg szeletelt mandula


  • A tepsit alaposan kikentem vajjal, és az aljára szórtam a mandulalapokat.
  • A tésztához való vajat felolvasztottam, hagytam lehűlni.
  • A tojást habosra, krémesre kevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  • Az alaposan megmosott narancs héját lereszeltem, levét kifacsartam (nekem bő 1,5 dl lett), mindkettőt a tojásos keverékhez adtam a kihűlt, olvasztott vajjal együtt.
  • Végül a sütőporral elkevert rétesliszt került a tésztába, fakanállal eldolgozva.
  • A tésztát a vajas-mandulalapos tepsibe öntöttem, és előmelegített, 175 fokos sütőben 25 perc alatt megsütöttem.
  • A sütőből kivéve hűlni hagytam.
  • A mázhoz lábasban felolvasztottam a vajat a vízzel, hozzákevertem a porcukrot és a kakaóport, és kis lángon szép, egynemű masszává főztem.
  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem, és a forró csokoládémázba forgattam, elkevertem.
  • A forró mázat a már csak langyos sütemény tetejére öntöttem, finoman elegyengettem, majd megszórtam a mandulalapokkal és hagytam kihűlni.
  • Apró kockákra szeletelve kínáltam.

2013. október 5., szombat

TARKA SAVANYÚKÁPOSZTA-SALÁTA



Hozzávalók:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 nagyobb, savanykás alma
  • 5 evőkanál citromlé
  • 3 szál újhagyma
  • 1 nagy, piros paprika
  • 3 evőkanál olaj
  • só, őrölt bors
  • húsos szalonna (elhagyható)
  • napraforgómag (elhagyható)



  • A káposztát kicsit kinyomkodtam a levéből, és néhány vágással kicsit aprítottam rajta, de ez a művelet el is hagyható.
  • Megmostam, meghámoztam az almát, és vékony szeletkékre vágtam, amiket azonnal meglocsoltam 2 evőkanál citromlével, hogy ne barnuljon meg.
  • A káposztába forgattam.
  • A paprikát és hagymát is megtisztítottam, a paprikát kb. 1 cm-es kockákra, a hagymát – a zöldjéből is felhasználva keveset – karikákra vágtam, mindkettőt a káposztához kevertem.
  • A maradék citromléhez adtam az olajat, ízesítettem kevéske sóval és őrölt borssal, és habverővel krémesre, habosra kevertem, majd ráöntöttem a salátára.
  • Ezzel készen is van, opcionálisan adhatunk még hozzá zsiradék nélkül pirított napraforgómagot és/vagy pirított szalonnakockát.