KARAMELLIZÁLT SZILVÁS PITE



Hozzávalók kb. 22 cm átmérőjű piteformához:
a tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
a krémhez:
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín (30 %-os)
  • 6 dkg cukor
  • 1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi őrölt fahéj
a díszítéshez:
  • 8-10 szem szilva
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1/2 dl víz
  • 1 dl tejszín
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor


  • A tésztához a lisztet a dagasztógép táljába szitáltam, hozzászitáltam a porcukrot, kis darabokban hozzáadtam a vajat, és a dagasztóspirállal morzsalékosra kevertem.
  • Hozzáadtam a tojássárgáját is, kézzel a tálban nagyjából összeállítottam, majd deszkára tettem, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává állítottam össze.
  • Lisztezett deszkán a piteforma méretének megfelelő kerek lappá nyújtottam, kibéleltem vele a formát. (Nálam most 22 cm-es piteformában készült, ettől lehet picit nagyobb formában is készíteni.)
  • A szélénél a túllógó, felesleges tésztát levágtam, 20 percre hűtőbe tettem.
  • A hűtőből kivéve villával megszurkáltam, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1/2 óra alatt készre sütöttem, majd hagytam teljesen kihűlni.
  • A krémhez a pudingport a cukorral lábasba tettem, csomómentesre kevertem kevés hideg tejjel, majd fokozatosan hozzáadtam a maradék tejet és a tejszínt is.
  • A szokott módon pudingot főztem belőle, amit a végén ízesítettem az őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.
  • A meleg pudingot a kihűlt tésztára öntöttem, egyenletesen elkentem, és hagytam kihűlni.
  • A szilvákat megmostam, kettévágva kimagvaltam, majd egyforma szeletekre vágtam.
  • A barna cukrot a vajjal és a fahéjjal serpenyőben felmelegítettem, rátettem a szilvaszeleteket, rövid ideig pároltam, végül hozzáadtam a vizet is. (Ezzel a módszerrel a szilva héja le is vált a gyümölcshúsról. Úgy is készíthetjük, hogy a vizet a gyümölcs előtt adjuk hozzá, kicsit főzzük/karamellizáljuk, és a gyümölcsöt csak a végén adjuk hozzá.)
  • Amikor kézmelegre hűlt a szilva, a héjakat teljesen eltávolítva szép sorban a megdermedt krém tetejére rendeztem, közé pedig a tejszínből felvert, vaníliás cukorral ízesített habot nyomtam.