szerda, augusztus 22, 2012

Karamellizált szilvás pite

Petra a házigazdája a SAD (Süss, Alkoss, Díszíts) VIII. forulójának, a téma: díszíts gyümölccsel! Ez az első forduló, amiben részt veszek. Petra nagyon aktuális témát választott, hiszen ilyentájt rengeteg gyümölcs érik, bőven válogathatunk a szebbnél szebb és finomabbnál finomabb gyümölcs közül. A karamellizált szilvás pite receptjét egy régi Ramas füzetben találtam, és egyáltalán nem bántam meg, hogy elkészítettem: nagyon-nagyon finom, omlós linzertészta, vaníliás-fahéjas krém, a tetején gyümölccsel és tejszínhabbal. A hűlési idők kivárásán kívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető desszert, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 22 cm átmérőjű piteformához:
a tésztához:
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg puha Rama margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
a krémhez:
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín (zsírosabb fajta, 30 %-os)
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi őrölt fahéj
a díszítéshez:
  • 8-10 szem szilva
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1/2 dl víz
  • 1 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor


  • A tésztához a lisztet a dagasztógép táljába szitáltam, hozzászitáltam a porcukrot, kis darabokban hozzáadtam a margarint, és a dagasztóspirállal morzsalékosra kevertem.
  • Hozzáadtam a tojássárgáját is, kézzel a tálban nagyjából összeállítottam, majd deszkára tettem, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává állítottam össze.
  • Lisztezett deszkán a piteforma méretének megfelelő kerek lappá nyújtottam, kibéleltem vele a formát. (Nálam most 22 centis piteformában készült, ettől lehet egy picit nagyobb formában is készíteni.)
  • A szélénél a túllógó, felesleges tésztát levágtam, 20 percre hűtőbe tettem.
  • A hűtőből kivéve villával megszurkáltam, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütöttem, majd hagytam teljesen kihűlni.
  • A krémhez a pudingport a cukorral lábasba tettem, csomómentesre kevertem kevés hideg tejjel, majd fokozatosan hozzáadtam a maradék tejet és a tejszínt is.
  • A szokott módon pudingot főztem belőle, amit a végén ízesítettem az őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.
  • A meleg pudingot a kihűlt tésztára öntöttem, egyenletesen elkentem, és hagytam kihűlni.
  • A szilvákat megmostam, kettévágva kimagvaltam, majd egyforma szeletekre vágtam.
  • A barna cukrot a vajjal és a fahéjjal serpenyőben felmelegítettem, rátettem a szilvaszeleteket, rövid ideig pároltam, végül hozzáadtam a vizet is. (Ezzel a módszerrel a szilva héja le is vált a gyümölcshúsról. Úgy is készíthetjük, hogy a vizet a gyümölcs előtt adjuk hozzá, kicsit főzzük/karamellizáljuk, és a gyümölcsöt csak a végén adjuk hozzá.)
  • Amikor kézmelegre hűlt a szilva, a héjakat teljesen eltávolítva szép sorban a megdermedt krém tetejére rendeztem, közé pedig a tejszínből felvert, vaníliás cukorral ízesített habot nyomtam.

12 megjegyzés:

  1. Csodálatosan szépen alkottál, nekem legalábbis nagyon tetszik. Egyszerű de annyira mutatós és gondolom nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon szép, guszta! Elképzelem milyen fincsi lehet az a krém a karamellizált szilvával...nyami:)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű és én nagyon szeretem a szilvát minden formában, karamellizálva is isteni lehet:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, szépen kidíszítetted, minden tekintetben kitűnően jártál el a "SAD" felhívásnak :))

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű!!! És hiszed vagy nem, épp most szedtem egy tál szilvát a barátnőméknél, lehet hogy ez -is- lesz belőle? :)

    VálaszTörlés
  6. Valami gyönyörüséges a szilvás pite, méghozzá karamellizált és pompás diszitéssel!
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  7. Hú, de klassz, nagyon jól néz ki. Főleg az utolsó szeletelt fotó kívánatos számomra... Nyami. :P

    VálaszTörlés
  8. Játék van nálam, szívesen látlak:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/08/nyarbucsuztato-lancjatek.html

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép, már megint! Puding, szilva, tejszín... mindegyik jót ígér:-)

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés