SAJTKRÉMES-MAGOS ROPOGÓS



Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 1 csapott evőkanál só
  • frissen őrölt bors
  • 2 tojássárgája
  • 12 dkg tejföl
  • 10 dkg trappista sajt
a tetejére:
  • tojásfehérje
  • szezámmag, lenmag
a krémhez:
  • 20 dkg natúr ömlesztett sajt
  • 15 dkg trappista sajt


  • A liszthez hozzákevertem a sütőport, majd az egészet a gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzáadtam a sót, a borsot és a vajat, és jól összemorzsoltam.
  • Belekerült a tojássárgája, a tejföl és a reszelt sajt is, mindezt együtt tésztává gyúrtam.
  • Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtottam, megkentem az enyhén felvert tojásfehérjével, gazdagon megszórtam a len- és szezámmag keverékével.
  • Derelyevágóval kb. 4 x 4 centis négyzetekre szabtam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. negyedóra alatt készre sütöttem a kis lapokat.
  • Amíg hűltek, lereszeltem a krémhez való sajtot, és alaposan elkevertem az ömlesztett sajttal, habzsákba töltöttem.
  • Amikor a lapok kihűltek, felét leraktam a tiszta gyúródeszkára, a nyomózsákból egyforma adag sajtkrémet nyomtam rájuk, majd kissé összenyomva befedtem őket a maradék lapocskákkal.