KRÉMES SÁRGABARACKTORTA



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 18 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg túró
  • 1 evőkanál cukor
a töltelékhez:
  • 1 kg sárgabarack
  • 6 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 1 csomag (10 g) habfixáló
  • 1-2 evőkanál narancslé
a díszítéshez:
  • porcukor
  • apró levélkék
  • kandírozott narancshéjkockák


  • A lisztet átszitáltam, összemorzsoltam a vajjal, majd az áttört túrót és a cukrot is hozzáadva egynemű tésztává gyúrtam.
  • 3 részre osztottam, egyesével folpakba csomagolva 1/2 órára hűtőbe tettem.
  • A hűtőből kivéve mindegyiket kb. 26 cm átmérőjű kerek lappá nyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és kb. 200 fokos sütőben 12-13 perc alatt megsütöttem, majd hagytam a lapokat kihűlni. (Úgy is készíthetjük, hogy kicsit nagyobbra nyújtjuk a lapokat, rátesszük a 26 cm-es kapcsos tortaforma alját, körbevágjuk, így nyerünk szabályos kör alakú lapokat.)
  • A töltelékhez a sárgabarackokat megmostam, néhány percre forró vízbe mártottam, majd lehúztam a héjukat.
  • A gyümölcsöket félbevágtam, kimagoztam, felszeleteltem.
  • A tejszínt habbá vertem, hozzáadtam a kétféle cukrot, a habfixálót és a narancslevet.
  • Az egyik tésztalapot tálra fektettem, a krém egyharmadát nyomózsákba töltöttem.
  • Először a lapra körben tetszőleges mintát formázva krémet nyomtam, majd a maradék krémet a lap többi részére halmoztam.
  • Ráterítettem a gyümölcshús harmadát, majd befedtem a második lappal.
  • Erre került a krém és a barack második harmada, majd befedtem a harmadik lappal.
  • A krém harmadik részét kis halmokban a lap tetejére nyomkodtam, körben díszítettem a lap szélét is.
  • A maradék barackkal és kandírozott narancshéjkockákkal kiraktam a torta tetejét, apró levélkékkel díszítettem, végül megszórtam porcukorral.
  • Pár órát – akár 1 éjszakát – érdemes pihentetni, hogy összeérjenek az ízek és a lap megpuhuljon a gyümölcstől és a krémtől.