2011. december 30., péntek

KALOCSAI SAJTOS ROPOGÓS



Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 35 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 30 dkg reszelt trappista sajt


  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, majd elkevertem benne a sütőport, a sót és az őrölt köményt.
  • Apró darabokra vágva hozzáadtam a vajat, és jól elmorzsoltam a fűszeres liszttel.
  • Végül belekerült a tojás, a tejföl és a reszelt sajt is, majd egynemű tésztává, cipóvá gyúrtam az egészet.
  • 4 részre osztottam, mindegyikből cipót formálva.
  • A cipókkal külön-külön dolgoztam tovább: 1-1 cipóból rudat sodortam, nekem kb. a gyúródeszka szélességének megfelelő hosszúságú, jó ujjnyi vastag rudakat sikerült gyártani.
  • Mindet kb. 1 cm-es korongokra vágtam, ezeket tálcára rakosgattam (nem kell szép sorban, nyugodtan mehetnek össze-vissza, egymásra is).
  • Miután az összes tésztából ilyen kis korongokat készítettem, elkezdtem a sütést.
  • Ehhez a sütőt jó forróra melegítettem, és 2-4 korongot belehelyezve jól összenyomtam, pár másodpercig sütöttem az egyik, majd ugyanennyi ideig a másik oldalukat (közepes lángon).


2011. december 28., szerda

CSOKOLÁDÉS KARÁCSONYI CSILLAG



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 36 dkg hideg vaj
  • 6 evőkanál narancslikőr vagy frissen facsart narancslé
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
a krémhez:
  • 25 dkg étcsokoládé (55%-os)
  • 1 dl víz
  • 3 dkg cukor
  • 1/2 dl tejföl
  • 1,6 dl tejszín
  • 4 dkg puha vaj
a díszítéshez:
  • 20 dkg ét tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj
  • fehér cukordara


  • A lisztet összekevertem a sütőporral, majd a tálas mixer táljába szitáltam.
  • Hozzászitáltam a kakaóport és a porcukrot, és finoman összekevertem.
  • Apró darabokra vágva hozzáadtam a hideg vajat, majd a dagasztóspirál segítségével morzsás állagúra kevertem.
  • Enyhén lisztezett gyúródeszkára öntöttem, hozzáadtam a narancslikőrt és a tojássárgákat, majd gyors mozdulatokkal, nem sokáig gyúrva összeállítottam a tésztát.
  • Folpackba csomagolva 1 éjszakán át a hűtőben pihent.
  • Másnap a tészta sütése előtt elkészítettem a krémet.
  • Ehhez 5 dkg étcsokoládét a vízzel, a cukorral és a tejföllel felfőztem, hagytam besűrűsödni, majd levettem a tűzről.
  • Másik lábasban felforraltam a tejszínt, elzártam alatta a lángot, kis adagokban hozzáadtam a maradék étcsokoládét, mindig megvárva, amíg felolvad benne.
  • Végül hozzáadtam a puha vajat is, kis darabokra vágva, és addig kevergettem, amíg felolvadt benne.
  • Ekkor összevegyítettem a tejszínes és a tejfölös krémet, majd hűlni hagytam, illetve kihűlés után hűtőbe tettem dermedni.
  • A tésztát a hűtőből kivéve finoman átgyúrtam, majd 2 részre osztottam, amíg az egyikkel dolgoztam, a másik visszakerült a hűtőbe.
  • Lisztezett felületen a tésztát vékonyra nyújtottam, majd kiszaggattam fenyő, hópehely, kisebb és nagyobb csillag alakú kiszúróval.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, és 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt készre sütöttem.
  • A kisült és kihűlt kekszeket a hűtőből kivett, finoman átkevert krémmel összeragasztgattam, és sütőpapírra szép sorba raktam őket.
  • A csokimázhoz vízgőz fölött megolvasztottam a tortabevonót az olajjal, majd kávéskanál segítségével óvatosan megcsorgattam vele a kekszek tetejét.
  • Kis adagokban dolgoztam, amikor meglocsoltam 10-15 kekszet, megszórtam őket a fehér cukordarával, mielőtt még megdermedt volna rajtuk a csokimáz.
  • Hűvös helyen tároltam, a készítés utáni napon már nagyon finom, puha volt a keksz a krémtől.


Forrás: Limara

2011. december 27., kedd

HÁZI HOTDOG



Hozzávalók 40 kisebb hotdoghoz:
  • 4,4 dl tej
  • 2 dkg cukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 2 dkg só
  • 2 dkg olaj
  • 20 virsli
a tetejére:
  • 1 tojás


  • A tejet langyosra melegítettem, és kb. 1,5 dl-ben feloldottam a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen hagytam felfutni.
  • A maradék tejet a dagasztótálba öntöttem, hozzáadtam az olajat.
  • Rászitáltam a lisztet, hozzáadtam a réteslisztet és a sót.
  • Amikor az élesztő felfutott, a liszthez adtam, és a dagasztóspirál segítségével egynemű tésztává dagasztottam. (Nem túl lágy tészta lesz belőle.)
  • A tésztát letakarva, meleg helyen 2 órán keresztül hagytam kelni.
  • Amikor megkelt, átgyúrtam, és 4 cipóra osztottam
  • A cipókat kelni hagytam, majd egyesével kb. 30 x 30 centis négyzetre nyújtottam.
  • A tésztából 10 db 3 cm széles tésztacsíkot vágtam, amivel körkörösen betekertem a félbevágott virsliket.
  • Sütőpapírral bélelt, nagy gáztepsibe sorakoztattam a tekercseket, tetejüket lekentem felvert tojással, és újra kelni hagytam őket, kb. 1/2 óráig.
  • Végül előmelegített, 180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütöttem.

2011. december 26., hétfő

MOGYORÓKRÉMES MÉZESKALÁCSLIKŐR



Hozzávalók 7-8 dl likőrhöz:
  • 30 dkg mogyorókrém
  • 4 dl kávétejszín (folyékony, tartós, nálunk Maresi)
  • 1,5 dl vodka
  • 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék


  • A mogyorókrémet gőz fölött megolvasztottam, amíg folyós nem lett.
  • A tűzről levéve hozzáadtam a fűszerkeveréket, a tejszínt és a vodkát, majd kézi habverővel alaposan elkevertem.
  • Végül az egészet átszűrtem, és 1 napra hűtőbe tettem.
  • Szervírozás előtt alaposan felráztam, és hűtőben tároltam.


Forrás: Levendulalány

2011. december 20., kedd

TÚRÓGOMBÓC



Hozzávalók kb. 40 gombóchoz:
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 2 csapott evőkanál búzadara
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • só, cukor
  • vaj, zsemlemorzsa
  • tejföl


  • A túrót villával összetörtem, hozzáadtam a tojást, a búzadarát, a lisztet, ízesítettem sóval és kevéske cukorral.
  • Alaposan összekevertem, majd 1 éjszakára a hűtőbe tettem pihenni.
  • Másnap a tésztából diónyi golyókat formáltam.
  • Forrásban lévő, enyhén sós vízbe tettem a gombócokat (ezt a mennyiséget két adagban főztem ki).
  • Óvatosan megkavartam, hogy nehogy leragadjanak a lábas aljára.
  • Amikor feljöttek a víz tetejére, lassú forralással még kb. 10 percig főztem, majd leszűrtem.
  • Amíg a gombócok főttek, elkészítettem a morzsát.
  • Ehhez kevés vajat melegítettem, majd hozzáadtam a zsemlemorzsát, és kis lángon, állandó kevergetés mellett pirítottam, amíg szép aranyszínű nem lett.
  • Közben kevés cukrot is adtam hozzá, ezzel együtt pirítottam, a cukor így kicsit karamellizálódott is.
  • A kész morzsát levettem a tűzről (mivel a forró edényben a morzsa könnyen megéghet), és 1-2 percig még kevergettem.
  • Végül a leszűrt gombócokat a pirított morzsába forgattam, és tejföllel tálaltam.

2011. december 18., vasárnap

CITROMOS RÁNTOTT HARCSA



Hozzávalók:
  • 1 kg harcsafilé
  • 2 citrom
  • 2-3 tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj


  • A halból szeleteket vágtam.
  • A szeletek mindkét oldalát sóztam, majd meglocsoltam a citrom kifacsart levével, és pár órán keresztül a hűtőben pácoltam.
  • A tojást felvertem, sóval ízesítettem.
  • A halról leöntöttem a sós citromlevet, a felesleges nedvességet papírszalvéta segítségével felitattam.
  • A tojásba, majd zsemlemorzsába forgattam, és bő, forró olajban kisütöttem.
  • Párolt rizzsel, citromkarikával díszítve tálaltam.

2011. december 5., hétfő

TEKERT, SAJTOS MUFFIN



Hozzávalók 24 muffinhoz:
  • 1/2 dl langyos víz
  • 1 dl langyos tej
  • 1 csipet cukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt köménymag
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
  • 1 dl kefir vagy tejföl vagy joghurt
  • 15 dkg reszelt trappista sajt


  • A langyos vizet és a tejet összekevertem, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Amíg dolgozott az élesztő, a dagasztógép táljába beleszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót és az őrölt köményt.
  • Amikor az élesztő szépen feljött, hozzáadtam a liszthez az olajjal és a kissé felvert tojással együtt.
  • Sima tésztává dagasztottam, majd letakarva, meleg helyen kelni hagytam.
  • Amikor szépen megkelt, lisztezett deszkára borítottam, átgyúrtam, majd ismét kelni hagytam.
  • Kb. 1/2 cm vastagságú téglalappá nyújtottam, megkentem a kefirrel és megszórtam a reszelt sajttal.
  • Feltekertem, 24 csigára vágtam, majd az első adagot a papírkapszlikkal kibélelt muffintepsibe rakosgattam.
  • Még 20 percig kelesztettem, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöttem – ugyanígy jártam el a másik 12 csigával is.


Forrás: Vanca