kedd, november 08, 2011

Szilvalekváros-tejfölhabos narancsos pite

Nagyon könnyű, finom sütemény, a szilvalekvárt kedvelőknek nagyon fog ízleni. Nem tömény, könnyed, és nem is túl édes, annak ellenére, hogy a tésztában, a lekvárban, a tejfölös habban, de még a tetején is van cukor. Apukám névnapjára sütöttem, a hozzájuk érkező vendégek számára. Mutatóba maradt azért itthon is néhány szelet, ezek kerültek lencsevégre. A sütemény receptje a Príma Konyha 2011. októberi számában jelent meg. Az eredeti leírás szerint a süteményt 24 szeletre kell vágni, és a szeletek közepét tejszínhabbal és szilvalekvárral díszíteni, nálunk ez most elmaradt, de szerintem így is guszta és finom lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,25 dl olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 dl 100 %-os narancslé
a töltéshez:
  • 45 dkg sűrű szilvalekvár
a habhoz:
  • 6 dl sűrű tejföl
  • 5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 3 csomag habfixáló
a tetejére:
  • fél kiskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál kristálycukor

  • A tésztához a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral elektromos habverővel nagyon habosra, krémesre kevertem.
  • Apránként hozzáöntöttem az olajat és a narancslevet, még mindig az elektromos habverővel keverve.
  • A lisztet összekevertem a sütőporral, majd átszitálva a tojásos masszához adtam, fakanállal óvatosan, de szép egyenletesen beleforgattam.
  • Egy kb. 37 x 25 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem, a masszát belesimítottam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem, majd a sütőből kivéve megvártam, míg teljesen kihűl.
  • Ezután egyenletes vastagságban megkentem a szilvalekvárral.
  • A tejfölt kikevertem egy habverővel.
  • A tejszínt először magában, majd a végefelé a kétféle cukrot és a habfixálót is hozzáadva kemény habbá vertem, majd beleforgattam a tejfölbe.
  • Egyenletesen a lekváros részre simítottam.
  • Egy villa segítségével megcifráztam, hullámosra díszítettem a tejfölös hab tetejét.
  • A fahéjat összekevertem a cukorral, és szintén egyenletesen rászórtam a hullámos tejfölös habra.
  • Forró vízbe mártott késsel szeleteltem.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett ez is, elteszem magamnak a a receptet, nem baj?:) (ha már a tálról nem tudom levenni...)

    VálaszTörlés
  2. De jó ez a tejfölhab, innen úgy néz ki, mint a tojás. Szép ez az aranyos szín is.))

    VálaszTörlés
  3. Lecsaptam a sütidre! Nagyon-nagyon jól néz ki, nem is tudom, hogy siklott el a figyelmem fölötte a Príma Konyhában, pedig mindig megveszem, kedvenc gasztronómiai lapom.

    VálaszTörlés
  4. Már alig várom , hogy elkészíthessem !Nemsokára a névnapomra ezt fogom elkészíteni .

    VálaszTörlés
  5. Bocsánat ! Nem jól tettem közzé !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, sok sikert az elkészítéshez, és boldog névnapot! :)

      Törlés
  6. hmm én már elkészítettem isteni finom sütemény! :)

    VálaszTörlés