Hozzávalók:
25 dkg gyöngybab
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2–3 evőkanál olaj
1,5 l zöldségalaplé
2–3 kisebb, friss tárkonyág
5 babérlevél
morzsolt kakukkfű
só
1 nagy pohár (33 dkg) tejföl
a tálaláshoz:
olívaolaj
frissen őrölt tarka bors
A babot a főzést megelőző este váltott vízben többször átmossuk, majd éjszakára beáztatjuk.
Másnap a kétféle hagymát megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk, és a felhevített olajon megdinszteljük. Felöntjük
a zöldségalaplével, és beleszórjuk a leszűrt, leöblített babot. Ízesítjük a megmosott, leszárított, száráról lecsipkedett
tárkonylevelekkel, a babérlevéllel, kakukkfűvel és sóval. Lefedve felforraljuk, majd kis lángon a bab puhulásáig főzzük.
Levesszük a tűzről, eltávolítjuk a babérlevelet, és a levest pár perc pihentetés után botmixerrel pürésítjük. A tűzre
visszatéve hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgozzuk a tejfölt, újraforraljuk, közben utánaízesítjük. Tányérokba
adagolva, pár csepp olívaolajjal meglocsolva, frissen őrölt tarka borssal megszórva tálaljuk.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. januári számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése