Rumosdiós ostyatorta



Hozzávalók 23 cm-es kapcsos tortaformához:
a töltelékhez:
50 dkg darált háztartási keksz
5 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg darált dió
50 dkg vaj
35 dkg cukor
7 tojás
75 ml rum
továbbá:
1 csomag natúr ostyalap (8 lapos, 8 dkg)
a mázhoz:
7 g zselatinpor
1,2 dl + 30 ml víz
15 dkg porcukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 dl tejszín
a díszítéshez:
csokoládéforgács


A kekszet összeforgatjuk az átszitált kakaóval és a dióval.
Vízgőz fölött, kézi habverővel folyamatosan kevergetve egyneművé, oldódásig dolgozzuk a feldarabolt vajat, a cukrot és a tojást. A gőzről levéve a rummal együtt a diós kekszhez adjuk, alaposan elkeverjük.
A lapokat és a krémet a tortaformában egymásra rétegezzük, felülre lap kerüljön. 1 éjszakát pihentetjük.
A zselatint 30 ml vízbe áztatjuk. A többi vizet, a porcukrot, a kakaót és a tejszínt folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd kis lángon 4–5 percet gyöngyöztetjük. A tűzről levéve 10 percet pihentetjük, beleforgatjuk a zselatint, leszűrjük, és további 10 percet pihentetjük, közben időnként átkeverjük. Végül a formából kivett tortára öntjük, hagyjuk az oldalán is lefolyni. Tetszés szerint díszítjük, és a máz dermedése után szeletekre vágva kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése