Sörben párolt sertéskaraj



Hozzávalók:
1 kg csont nélküli sertéskaraj
frissen őrölt tarka bors
2–3 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 l barna sör
2 evőkanál szójaszósz
4–5 evőkanál méz
1–2 teáskanál ételízesítő por
1 púpozott teáskanál étkezési keményítő


A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, klopfoljuk, mindkét oldalukat sózzuk és borsozzuk. A gépen kiválasztjuk a hús funkciót, az időzítőt beállítjuk 1 órára, és elindítjuk a programot. A tálba öntjük az olajat, és a fedelet lezárva hagyjuk, hogy pár perc alatt felforrósodjon. Kisebb adagokban, 3–4 szeletenként fehéredésig sütjük rajta a karajt, majd az utolsó adagot is kiszedjük. Ezután rádobjuk a megpucolt, apróra vágott vörös- és fokhagymát, megpirítjuk. Visszarakjuk a hússzeleteket, ráöntjük a sört, a szójaszószt, a mézet, fűszerezzük az ételízesítővel. A fedelet lezárva készre pároljuk, közben néha átforgatjuk. Ha az időzítő lejártával az étel még nem készült el, újraindítjuk a programot. Amikor puha a hús, kiemeljük a tálból, a szaftot botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a kevés vízzel elhabart keményítőt, pár perc alatt besűrítjük, majd kikapcsoljuk a gépet. A karajt tetszőleges körettel és a mártással tálaljuk.


A receptet a Russell Hobbs támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. áprilisi számában.

Mézes-mogyoróvajas quinoagolyó



Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
3,6 dkg puffasztott quinoa
5 dkg apró szemű, gluténmentes zabpehely
4 dkg gluténmentes étcsokoládé
11,5 dkg méz
9 dkg gluténmentes mogyoróvaj
6,5 dkg kókuszreszelék
1 dkg szezámmag


A quinoát sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 4 percig pirítjuk. A sütőből kivéve tálcára borítjuk, hagyjuk kihűlni.
Közben a zabpelyhet és a csokoládét késes aprítóval ledaráljuk. A mézet forróra melegítjük a mogyoróvajjal (de nem forraljuk fel). A tűzről levéve beleforgatjuk a kókuszreszeléket, a szezámmagot, a quinoát és a csokoládés zabpelyhet. Egynemű masszává állítjuk össze, majd nedves kézzel kb. 1 dkg-os golyókat formázunk belőle. Tálcára sorakoztatjuk, jól behűtve kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. szeptemberi számában.

Feketeerdő-keksz



Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
a tésztához:
15 dkg liszt
3 g sütőpor
5 dkg porcukor
1 dkg cukrozatlan kakaópor
3 dkg aszalt meggy
9 dkg jéghideg vaj
2 evőkanál meggylikőr
1/2 tojássárgája
továbbá:
meggylekvár
a csokoládélaphoz:
kb. 25 dkg tej- vagy étcsokoládé


A lisztet, a sütőport, a porcukrot, a kakaót, a meggyet és a feldarabolt vajat késes aprítóval morzsásra dolgoztatjuk. Gyúródeszkára borítjuk, a likőrrel és a tojássárgájával egynemű tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Kb. 6 dkg apróra tördelt csokoládét forró vízgőz fölött megolvasztunk. A gőzről levéve feloldunk benne további 3 dkg-ot, majd 1–1 teáskanálnyit a csokoládé kiöntésére szolgáló gumiformákba adagolunk. Szépen elegyengetjük, a formát vágódeszkára tesszük, és többször a konyhapulthoz ütögetjük – a csokoládé így szépen elterül és távoznak a légbuborékok. Kb. 30 percre hűtőbe rakjuk, majd körben óvatosan meglazítjuk a formát, és ügyesen kifordítjuk belőle a mintás csokoládélapokat. Így járunk el a többi csokoládéval is.
Másnap a tésztát finoman átgyúrjuk, és sütőpapíron, folpakkal letakarva kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. A kiszúróval szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Tálcára szedve hagyjuk teljesen kihűlni. 1–1 kekszet és csokoládélapot meggylekvárral összeragasztunk, és tálalás előtt néhány órát pihentetjük.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. márciusi számában.