Feketeerdő-keksz



Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
a tésztához:
15 dkg liszt
3 g sütőpor
5 dkg porcukor
1 dkg cukrozatlan kakaópor
3 dkg aszalt meggy
9 dkg jéghideg vaj
2 evőkanál meggylikőr
1/2 tojássárgája
továbbá:
meggylekvár
a csokoládélaphoz:
kb. 25 dkg tej- vagy étcsokoládé


A lisztet, a sütőport, a porcukrot, a kakaót, a meggyet és a feldarabolt vajat késes aprítóval morzsásra dolgoztatjuk. Gyúródeszkára borítjuk, a likőrrel és a tojássárgájával egynemű tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Kb. 6 dkg apróra tördelt csokoládét forró vízgőz fölött megolvasztunk. A gőzről levéve feloldunk benne további 3 dkg-ot, majd 1–1 teáskanálnyit a csokoládé kiöntésére szolgáló gumiformákba adagolunk. Szépen elegyengetjük, a formát vágódeszkára tesszük, és többször a konyhapulthoz ütögetjük – a csokoládé így szépen elterül és távoznak a légbuborékok. Kb. 30 percre hűtőbe rakjuk, majd körben óvatosan meglazítjuk a formát, és ügyesen kifordítjuk belőle a mintás csokoládélapokat. Így járunk el a többi csokoládéval is.
Másnap a tésztát finoman átgyúrjuk, és sütőpapíron, folpakkal letakarva kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. A kiszúróval szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Tálcára szedve hagyjuk teljesen kihűlni. 1–1 kekszet és csokoládélapot meggylekvárral összeragasztunk, és tálalás előtt néhány órát pihentetjük.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. márciusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése