Kávémázas miniekler



Hozzávalók 20–22 darabhoz:
a tésztához:
6 dkg vaj
1,5 dl víz
7,5 dkg liszt
1 csipet só
2 tojás
a kenéshez:
1 tojás
a mázhoz:
1,5 dkg vaj
1 teáskanál azonnal oldódó kávépor
2 evőkanál víz
9 dkg porcukor
a töltelékhez:
3 dl 30%-os tejszín
1 evőkanál vaníliás cukor
2 csomag (2x1 dkg) habfixáló


A vajat a vízzel felforraljuk, beleszórjuk a lisztet, és kis lángon addig hagyjuk a tűzön, amíg a tészta egy gömbbé össze nem áll. Hűlni hagyjuk, majd kézi mixerrel beledolgozzuk az enyhén felvert tojást. Sima végű habzsákba szedjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 7 cm hosszú rudakat nyomunk. A tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojással, és előmelegített, 220 fokos sütőbe tesszük. 10 perc elteltével a sütő hőmérsékletét csökkentjük 190 fokra, és további 20 perc alatt készre sütjük a fánkokat. A sütőből kivéve pár percet hűlni hagyjuk, majd lapjában mindet kettévágjuk.
A vajat a kávéval és a vízzel vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd feloldjuk benne a porcukrot. A fánkok tetejét megmártjuk a mázban, sütőpapírra sorakoztatva hagyjuk a mázat megdermedni.
A tejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákból a fánkok alsó részére adagoljuk, majd mindegyikre rátesszük a kávémázas tetőt. Tálcára rendezve kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. februári számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése