Túrós csusza csőben sütve



Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg fodros nagykocka tészta

kb. 10 dkg kolozsvári szalonna
1 gerezd fokhagyma
50 dkg laktózmentes túró
3 kis pohár (3x150 g) laktózmentes tejföl
frissen őrölt tarka bors


A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk lecsepegni.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára sütjük – a sütési idő végén hozzáadjuk a megpucolt, zúzott fokhagymát is. A pörc felét kiszedjük, félretesszük a tálaláshoz. A túró felét 1 pohár tejföllel elkeverjük, ízesítjük sóval és borssal. A tésztát óvatosan összekeverjük a szalonnával, a zsírjával és a tejfölös túróval. Sütőtálba halmozzuk, a tetejére simítunk 1 pohár tejfölt, tarka borsot őrölünk rá. Előmelegített, 180 fokos sütőben pirulásig sütjük. A tetejét meghintjük a félretett pörccel, végül a megmaradt túróval és tejföllel tálaljuk.


Házi kivonatok



Hozzávalók:
a citromkivonathoz:
2,5 dl vodka
4–5 biocitrom
a fahéjkivonathoz:
2,5 dl vodka
4–5 fahéjrúd vagy 2–3 evőkanál tört fahéj
a grépfrútkivonathoz:
2,5 dl vodka
2–3 grépfrút
a narancskivonathoz:
2,5 dl vodka
3–4 narancs
a vaníliakivonathoz:
2,5 dl vodka
3 vaníliarúd


A citrusok héját zöldséghámozóval nagyon vékonyan levágjuk – vigyázzunk, hogy csak a színes, illóolajokban gazdag héjat vágjuk le, az alatta található fehér, keserű réteg ne kerüljön felhasználásra.
5 jól záródó üvegbe halmozzuk – külön-külön – a citrom-, a grépfrút-, a narancshéjat, a fahéjat, a keresztben kettévágott és hosszában felhasított vaníliarudat. Rájuk öntjük a vodkát, és a citrushéjakat belenyomkodjuk, tömörítjük, hogy mindenhol ellepje a folyadék. Sötét, hűvös helyen 2 hétig érleljük, majd – a vanília kivételével – mindet leszűrjük, csinos üvegekbe öntjük. A fahéjba visszatehetünk 1 fahéjrudat, a vaníliát pedig szűrés nélkül, a vaníliahüvelyekkel együtt öntjük az üvegbe.

Tipp: szépen becsomagolva kitűnő gasztroajándék lehet.


Sütőtökös zabkása



Hozzávalók 4 személyre:
11 dkg zabpehely
2,5 dl víz
4 dl kókusztejszín
kb. 50 dkg sült sütőtökpüré
kókuszvirágcukor
a díszítéshez:
mentalevél
kókuszreszelék


A zabpelyhet a vízzel és 2,5 dl kókusztejszínnel felforraljuk, 1-2 percig rotyogtatjuk. Belekeverjük a sütőtököt, ízlés szerint kevés kókuszvirágcukorral édesíthetjük. A maradék kókusztejszínt lágy habbá verjük, és a kihűlt zabkásába forgatjuk. Poharakba vagy tálkákba adagoljuk, kókuszreszelékkel meghintve, mentalevéllel díszítve tálaljuk.