⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 26 cm-es tortához:
a tésztához:
4 t o j á s
2 5 0 g c u k o r
2 0 0 m l o l a j
2 0 0 m l n a r a n c s l é ( 1 0 0 % - o s )
3 0 0 g l i s z t
1 c s o m a g ( 1 2 g ) s ü t ő p o r
4 0 g c u k r o z a t l a n k a k a ó p o r
a krémhez:
6 0 0 m l t e j s z í n
5 0 0 g t ú r ó
1 0 0 g c u k o r
2 5 0 m l t e j
2 0 0 g c s o k o l á d é ( 7 0 % k a k a ó t a r t a l m ú )
1 2 z s e l a t i n l a p
a díszítéshez:
c i t r o m f ű - v a g y m e n t a l e v é l
i d é n y g y ü m ö l c s
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A tojást és a cukrot kézi mixerrel kihabosítjuk. Hozzákeverjük az olajat és a narancslevet, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elvegyített, átszitált lisztet. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Pár percnyi hűtés után eltávolítjuk a tortakarikát, és a tésztát rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. A kissé domború tetejét levágjuk, félretesszük, a megmaradt tésztát lapjában kettévágjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, a túrót kikeverjük a cukorral. A tejet kis lángon összeforraljuk a csokoládéval, közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A csokoládés tejet levesszük a tűzről, és egyesével feloldjuk benne a zselatinlapokat. Hőkiegyenlítéses módszerrel összedolgozzuk a túróval, végül beleforgatjuk a tejszínhabot.
Az időközben megtisztított tortaformát sütőpapírral körben megmagasítjuk. Beletesszük az alsó lapot, ráhalmozzuk és elegyengetjük a krém 3/4-ét. Ráhelyezzük a másik lapot, befedjük a maradék krémmel. A tetejére morzsoljuk a levágott, félretett tésztát, és néhány órára – vagy akár 1 éjszakára – hűtőbe tesszük dermedni. Citromfűlevéllel és idénygyümölccsel díszítve, szeletekre vágva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése