Aranygaluska-muffin



Hozzávalók 12 db-hoz:
a tésztához:
1,3 dl tej
2,5 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
25 dkg liszt
1 csipet só
1 tojás
2,5 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
továbbá:
10 dkg darált dió
10 dkg cukor
olvasztott vaj
a tepsihez:
olvasztott vaj
liszt
a tálaláshoz:
vaníliasodó


A tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a porcukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk, beletesszük a sót, a tojást, a vajat, a citromhéjat és a felfutott élesztőt a tejjel együtt. A dagasztókarral egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1/2 órát kelesztjük.
Közben a muffintepsi mélyedéseit kikenjük vajjal, meghintjük liszttel.
A diót összeforgatjuk a cukorral.
A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, mindegyikből 4-4 gombócot formálunk. A tésztagolyókat olvasztott vajba mártjuk, megforgatjuk a cukros dióban, és a tepsi minden mélyedésébe 3-3, ezek tetejére 1-1 gombócot teszünk. Az esetlegesen megmaradó diós elegyet rászórjuk. Újabb 1/2 órát kelesztjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Tetszés szerint papír muffinkapszlikban tálaljuk, vaníliasodót kínálunk hozzá.


"Forralt bor" gyerekeknek



Hozzávalók:
1 l 100%-os almalé
1 csomag (20 g) gyümölcsös forralt bor fűszerkeverék
1/2 biocitrom
a tálaláshoz:
1/2 biocitrom
kandiscukorpálca




Az almalevet a fűszerkeverékkel kis lángon felforraljuk.
A tűzről levéve belefacsarjuk a citrom levét, majd leszűrjük.
Poharakba adagoljuk, cikkekre vágott citrommal, kandiscukorral ízesítve fogyasztjuk.



A receptet a Fűszerész támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. novemberi számában.

Sütőtökös-dióbundás palacsinta



Hozzávalók 7 db-hoz:
a palacsintához:
20 dkg liszt
1 tojás
1 csipet só
1 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj + kevés a sütéshez
2,5 dl tej
2,5 dl víz
továbbá:
40–50 dkg sült sütőtökpüré
1–2 evőkanál méz
1 evőkanál frissen facsart citromlé
a bundázáshoz:
5–6 dkg liszt
3 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg darált dió
a sütéshez:
olaj
a tálaláshoz:
porcukor



A palacsinta hozzávalóiból csomómentes tésztát keverünk, 1/2 órát pihentetjük. Tapadásmentes serpenyőben, néhány csepp olajon 7 nagyobb (kb. 25 cm átmérőjű) palacsintát sütünk, alufóliával letakarva hagyjuk kihűlni.
A sütőtökpürét ízesítjük a mézzel és a citromlével. Megkenünk 1 palacsintát, mindkét oldalról középig behajtjuk, majd feltekerjük. Így járunk el a többi alapanyaggal is. A tekercseket a lisztbe, a felvert tojásba és a dióval összeforgatott zsemlemorzsába panírozzuk. Bő, forró olajban mindet aranyszínűre sütjük.
Hidegen, porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. októberi számában.