Túrósbatyu-muffin



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 20 db-hoz:
a tésztához:
8 0   m l   l a k t ó z m e n t e s   t e j
5 0   g   c u k o r
2 5   g   f r i s s   é l e s z t ő
5 0 0   g   l i s z t
1   c s i p e t   s ó
2   t o j á s
1 2 5   g   l a k t ó z m e n t e s   v a j
2 5 0   g   l a k t ó z m e n t e s   t ú r ó
a töltelékhez:
2   t o j á s
1 0 0   g   c u k o r
1   c i t r o m   f i n o m r a   r e s z e l t   h é j a
5 0 0   g   l a k t ó z m e n t e s   t ú r ó
a kenéshez:
1   t o j á s
a tetejére:
p o r c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A langyos tejben feloldunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, az enyhén felvert tojást, a maradék cukrot, az olvasztott vajat, az áttört túrót és az élesztős tejet, majd a dagasztókarral egynemű tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját alaposan elkeverjük először a cukorral, majd a citromhéjjal és a túróval, végül beleforgatjuk a fehérjehabot.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 50×40 cm-es téglalappá nyújtjuk, 10×10 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik közepére 1 csapott evőkanálnyi tölteléket teszünk, majd a tésztalap szemben lévő sarkait a töltelékre hajtjuk, így alakítjuk ki a batyuformát. A tésztacsomagokat a muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe helyezzük, és kb. 20 percig pihentetjük. A tetejüket az enyhén felvert tojással lekenjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 30–35 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve kínáljuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. januári számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése