Mandulás Rudolf



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 20–22 db-hoz:
1 5 0   g   l i s z t
2 5   g   k u k o r i c a l i s z t
5 0   g   p o r c u k o r
1   t e á s k a n á l   s z í n t e l e n   m a n d u l a k i v o n a t
1 0 0   g   j é g h i d e g   v a j
1   t o j á s s á r g á j a
a díszítéshez:
1   t o j á s f e h é r j e
k b .   2 0 0   g   p o r c u k o r
1   t e á s k a n á l   é t k e z é s i   k e m é n y í t ő
p i r o s   é t e l f e s t é k
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A kétféle lisztet és a porcukrot dagasztógép táljába szitáljuk. Hozzáadjuk a mandulakivonatot, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, és a dagasztókarral morzsásra dolgoztatjuk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, a tojássárgájával egyneművé gyúrjuk. Folpakba csomagolva 15 percre mélyhűtőbe tesszük.
Kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, rénszarvas alakú kiszúróval szaggatjuk. A leeső tésztadarabokat újragyúrjuk és -formázzuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Tálcára szedve hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Kisebb adagokban hozzáadjuk a keményítővel összeforgatott, átszitált porcukrot – lehet, hogy nem kell mind –, és sűrűn folyós masszává keverjük. Nejlonzacskóba töltjük, a sarkára apró lyukat vágunk. Díszítjük a süteményeket, majd a maradék cukormázat piros ételfestékkel színezzük, és megmintázzuk a rénszarvasok orrát. A kekszet a máz teljes dermedése után kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. decemberi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése