Diós-citromos rizspehelypite 🍴


Hozzávalók 36x13 cm-es piteformához:
az alaphoz:
🍴   20 dkg darált dió
🍴   4 dkg kókuszolaj
🍴   1 tojássárgája
a rizses réteghez:
🍴   10 dkg kókuszvirágcukor
🍴   2 tojás
🍴   2 tojássárgája
🍴   1 (bio)citrom
🍴   1,5 dl kókusztejszín
🍴   6 dkg rizspehely
a formához:
🍴   kókuszolaj
🍴   kókuszliszt
a díszítéshez:
🍴   4 tojásfehérje
🍴   10 dkg kókuszvirágcukor
🍴   2 teáskanál gluténmentes étkezési keményítő


A diót elkeverjük a folyékony kókuszolajjal és a tojássárgájával. A kiolajozott és liszttel szórt piteformába öntjük, elegyengetjük-simítjuk, és hűtőbe tesszük. A kókuszvirágcukrot kihabosítjuk a tojással és a tojássárgájával, beledolgozzuk a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a tejszínt és a rizspelyhet. A diós alapra öntjük, majd előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. (Ha túlzottan pirulna, a sütési idő felénél sütőpapírral letakarhatjuk.) Rácson hagyjuk kihűlni.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé beledolgozzuk a kókuszvirágcukrot és a keményítőt is. Habzsákba töltjük, a pite tetejére halmokat nyomunk belőle, végül szakácsfáklyával karamellizáljuk. Jól lehűtve, szeletekre vágva kínáljuk.

Megjegyzések