Hozzávalók 4 személyre:
2 dl zsíros tej (3,5% zsírtartalmú)
4 dl tejszín (33% zsírtartalmú)
1 csipet só
12 dkg aranybarna nádcukor
3 tojássárgája
1 nagy csipet sáfrány
2 evőkanál rózsavíz
3–4 evőkanál durvára darabolt pisztácia
rózsabimbó (elhagyható)
A tejet a tejszínnel, a sóval és a cukorral kis lángon felforraljuk. Közben a tojássárgáját elkeverjük, hőkiegyenlítéses módszerrel a tejhez adjuk. Ízesítjük a sáfránnyal, a rózsavízzel, és kis lángon, állandóan kevergetve kissé besűrítjük (vigyázni kell, hogy ne forrjon, mert a tojás kicsapódhat). Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap fagylaltgéppel kikevertetjük a masszát, a vége felé a pisztácia nagy részét hozzáadjuk, majd a fagylaltot a teljes dermedésig mélyhűtőbe rakjuk.
Poharakba, kelyhekbe adagoljuk, a tetejüket meghintjük a maradék pisztáciával (rózsabimbóval is díszíthetjük).
A receptet a Butlers támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. szeptemberi számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése