Gyümölcsmártás 🍴


Hozzávalók 6-8 személyre:
🍴   1 üveg (720 ml) meggybefőtt
🍴   4 kisebb, savanykás alma
🍴   1 l víz
🍴   1/2 vaníliarúd kikapart magjai
🍴   4 citromkarika
🍴   őrölt fahéj
🍴   őrölt szegfűszeg
🍴   kb. 3 evőkanál cukor
🍴   1 nagy pohár (330 g) tejföl
🍴   kb. 3 evőkanál liszt


A meggyet a levével együtt nagy lábasba öntjük. Az almát meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk, és a meggyhez adjuk. Felöntjük a vízzel, ízesítjük a vaníliával (a hüvelyt is beletehetjük), a citromkarikákkal, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a cukorral, és kis lángon főzni kezdjük. Közben a lisztet kézi habverővel elkeverjük a tejfölben. Miután a mártásalap felforrt, hőkiegyenlítéses módszerrel behabarjuk, néhány percig még rotyogtatjuk, végül sós vízben főtt burgonya és grillezett csirkemell mellé kínáljuk. (Tálalás előtt ízlés szerint a citromot és a vaníliahüvelyt eltávolíthatjuk a mártásból.)