Gyümölcsmártás



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 6–8 személyre:
1   ü v e g   ( 7 2 0   m l )   m e g g y b e f ő t t
4   k i s e b b ,   s a v a n y k á s   a l m a
1   l   v í z
1 / 2   v a n í l i a r ú d   k i k a p a r t   m a g j a i
4   c i t r o m k a r i k a
ő r ö l t   f a h é j
ő r ö l t   s z e g f ű s z e g
k b .   3   e v ő k a n á l   c u k o r
1   n a g y   p o h á r   ( 3 3 0   g )   t e j f ö l
k b .   3   e v ő k a n á l   l i s z t
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A meggyet a levével együtt nagy lábasba öntjük. Az almát meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk, és a meggyhez adjuk. Felöntjük a vízzel, ízesítjük a vaníliával (a hüvelyt is beletehetjük), a citrommal, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a cukorral, és kis lángon főzni kezdjük. Közben a lisztet kézi habverővel elkeverjük a tejfölben. Miután a mártásalap felforrt, hőkiegyenlítéses módszerrel behabarjuk, néhány percig még rotyogtatjuk, végül sós vízben főtt burgonya és grillezett csirkemell mellé kínáljuk. (Tálalás előtt ízlés szerint a citromot és a vaníliahüvelyt eltávolíthatjuk a mártásból.)