Zöldborsóleves májgaluskával



Hozzávalók 6 személyre:
1 csomó újhagyma
kevés olaj
3–4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
30 dkg zöldborsó (tisztítva mérve, fagyasztott is lehet)

frissen őrölt fekete bors
ételízesítő
morzsolt majoránna
2 zsemle
tej
kb. 40 dkg csirkemáj
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
aprított petrezselyemzöld
4–5 evőkanál zsemlemorzsa


A megtisztított újhagymát felkarikázzuk. A zöld szárrészt kevés olajon megpirítjuk, félretesszük. A többi hagymakarikát nagy lábasban néhány evőkanálnyi olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított, vékony karikákra vágott sárgarépát, petrezselymet, valamint a borsót. Kb. 10 percnyi pirítás után felöntjük 2,5 l vízzel, fűszerezzük sóval, borssal és házi ételízesítővel. Nagy lángon felforraljuk, majd lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük. Közben a zsemlét tejbe áztatjuk, a májat elkaparjuk. A kifacsart zsemléhez adjuk a májat, a tojást, ízesítjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majoránnával és petrezselyemzölddel. A zsemlemorzsa hozzáadásával egynemű masszává állítjuk össze, és pihenni hagyjuk. A főzési idő vége felé a levesbe szaggatjuk, pár perc alatt készre főzzük, közben még utánízesítjük. Tálalásnál aprított petrezselyemzölddel szórjuk meg.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. augusztusi számában.