Villámgyors sajtos pogácsa



Hozzávalók kb. 70 db-hoz:
25 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor
1 kávéskanál só
néhány tekerésnyi tarka bors
25 dkg vaj
25 dkg füstölt sajt
3 tojássárgája
a tetejére:
tojásfehérje
szezámmag
lenmag


A sütőporral elkevert lisztet gyúródeszkára szitáljuk, beleszórjuk a sót és a borsot. Elmorzsoljuk a vajjal és a reszelt sajttal, majd a tojássárgája hozzáadásával egynemű tésztává gyúrjuk. Pihentetés nélkül ujjnyi vastagra nyújtjuk, 4 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket lekentem az enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk szezám- és lenmaggal.


Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.


Fejtettbab-leves



Hozzávalók 6-8 személyre
kevés olaj
1 nagyobb vöröshagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 kisebb zellergumó a zöldjével együtt
1 paprika
50 dkg fejtett bab (fagyasztott is lehet)
2,5 l víz
só 
frissen őrölt fekete bors
ételízesítő
1 púpozott evőkanál liszt
1 nagy pohár (330 g) tejföl


A zöldségféléket megtisztítjuk, a hagymát apró kockákra vágjuk. A gyökérzöldségeket felkarikázzuk, a zellert és a paprikát felkockázzuk. A hagymát megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk az összes többi zöldséget – ha fagyasztott babbal készítjük, az fagyosan kerül bele. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel, ízesítjük sóval, borssal és ételízesítővel, és beletesszük a csomóba kötött zellerzöldet is. Felforraljuk, kis lángon készre főzzük, majd eltávolítjuk belőle a zellerzöldet. A lisztet elkeverjük a tejföllel, hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adjuk. Pár percig rotyogtatjuk még, majd friss kenyérrel (kiflivel) tálaljuk.