Habos-karamellás szelet



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 25×36 cm-es tepsihez:
a tésztához:
1   k á v é s k a n á l   s z ó d a b i k a r b ó n a
4 5 0   g   l i s z t
2   e v ő k a n á l   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
1 0 0   g   p o r c u k o r
1 5 0   g   v a j
1   t o j á s
5 0   m l   t e j
a krémhez:
2   c s o m a g   ( 2 × 4 0   g )   k a r a m e l l í z ű   p u d i n g p o r
1 0 0   g   c u k o r
7 0 0   m l   t e j
2 0 0   g   v a j
1   e v ő k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
a tetejére:
2 5 0   m l   t e j s z í n
1   t u b u s   ( 1 7 0   g )   c u k r o z o t t   s ű r í t e t t   t e j
1   c s o m a g   ( 2 0   g )   z s e l a t i n   f i x
m o g y o r ó k r o k a n t
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A szódabikarbónával elkevert lisztet, a kakaóport és a porcukrot gyúródeszkára szitáljuk. Beledaraboljuk a vajat, elmorzsoljuk benne, majd a tojással és a tejjel egynemű tésztává gyúrjuk. 4 részre osztjuk, mindegyiket kb. 25×36 cm-esre nyújtjuk. A tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán megsütjük a lapokat – előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc szükséges 1 lap sütéséhez.
Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. A pudingport elkeverjük a cukorral és a kisebb adagokban hozzáadott tejjel, majd kis lángon, folyamatosan keverve felforraljuk, 1–2 percig főzzük. A vajat kihabosítjuk a vaníliás cukorral, és hozzádolgozzuk a kihűlt pudingot.
A tejszínből kemény habot verünk, a vége felé hozzáadjuk a sűrített tejet és a zselatint. A lapokat megtöltjük a krémmel, a legfelsőre halmozzuk és egyenletesre simítjuk a habot. Megszórjuk mogyorókrokanttal, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. szeptemberi számában.