Zabpelyhes omlett


Hozzávalók 8 omletthez:
4 dkg vaj
12,5 dkg apró szemű zabpehely
12,5 dkg liszt
1 teáskanál mustár
1,5 dl tejföl
2,5 dl tej

frissen őrölt fekete bors
4 tojás
kevés olaj
továbbá:
csíra
falafelgolyó


A zabpelyhet a vajon világosra pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. Közben összekeverjük a lisztet, a mustárt, a tejfölt, a tejet, és addig pihentetjük, amíg a zabpehely hűl (kb. 15 perc). A tojást enyhén felverjük, ízesítjük sóval, borssal, majd hozzákeverjük a lisztes masszát és a zabpelyhet. A tésztából kevés olajon omletteket készítünk, mindké oldalukat pár percig sütve. Mindegyikbe ízlés szerinti mennyiségű csírát töltünk, és falafelgolyók kíséretében tálaljuk.


A receptet a Bioháló támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. júniusi számában.

Alkoholmentes epres narancsbólé


Hozzávalók poharanként:
2 narancs
2–3 eper
1–2 citromkarika
1–2 citromfűlevél
ásványvíz
jégkocka (elhagyható)


A gyümölcsöt alaposan megmossuk, papírtörlőn felitatjuk a felesleges nedvességet. A narancs levét kifacsarjuk, leszűrve a pohárba öntjük. Az epret szeletekre vágjuk, a citrommal együtt a narancsléhez adjuk. Kb. 1/2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt felöntjük a jégbe hűtött ásványvízzel, és a citromfűlevéllel díszítve kínáljuk. Ízlés szerint jégkockát is tehetünk bele.


Édes-savanyú cukkini



Hozzávalók 3 db 5-6 dl-es üveghez:
1,5 kg salátacukkini
3 dkg só
22 dkg cukor
2,5 dl fehérborecet
5 dkg tormagyökér
1 vöröshagyma
2 csomag (2 dkg) mustármag
1 teáskanál egész fekete bors
1 teáskanál borókabogyó
4–6 babérlevél
1 teáskanál madárszem csili (elhagyható)
1 csokor kapor


A cukkinit alaposan megmossuk, a végeket levágjuk, majd a zöldséget hosszában kettészeljük. Ha van belső, magvas rész, azt karalábévájó segítségével eltávolítjuk, majd a tökhúst kb. 1/2 cm vékonyra szeleteljük. Összekeverjük a sóval, a cukorral, az ecettel, és letakarva hűvös helyre tesszük. Másnap leszűrjük, a felfogott folyadékot kis lángon felforraljuk. Amíg melegszik, megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk a tormát és a hagymát. A felforrt léhez adjuk a felkarikázott zöldséget, a fűszereket és a megmosott, felaprított kaprot, majd kis lángon az egészet 10 percig főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A cukkinit a fűszeres-hagymás felöntőlé hozzáadásával az üvegekbe adagoljuk, kissé le is nyomkodjuk. A lének el kell lepnie a cukkinit, ha esetleg nem elegendő, akkor felforralt vízzel pótoljuk. Az üvegeket lezárjuk, lábasba rakjuk, és annyi vizet öntünk rájuk, amennyi majdnem teljesen ellepi őket. Gyöngyöző forralással kb. 15 percig dunsztoljuk, majd a lábasban, a vízben hagyjuk kihűlni. Másnap kiszedjük, megtöröljük, és kamrapolcra tesszük.


Gesztenyés töltött csirkemell



Hozzávalók 6-8 személyre:
1,2 kg csirkemellfilé

kevés olaj
a töltelékhez:
50 dkg darált sertéshús
4 zsemle
tej (a zsemle áztatásához)
4 tojás
25 dkg darált, főtt natúr gesztenye

frissen őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió


A filét nyitott szeleteléssel úgy vágjuk be, hogy mindet 1-1 nagy szeletté tudjuk széthajtani, majd mindkét oldalukat sózzuk.
A töltelékhez a zsemlét tejbe áztatjuk, alaposan kicsavarjuk. A darált húshoz adjuk a tojással és a gesztenyével együtt, ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. A hússzeleteket egyenként beolajozott alufóliára helyezzük. Tölteléket halmozunk rájuk, elterítjük rajtuk, majd a fólia segítségével mindet feltekerjük, és becsomagoljuk. Tepsibe rakjuk, kevés olajat öntünk alájuk, és 200 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük. Az alufóliát eltávolítva a húst visszatesszük a sütőbe, és még 30-40 percig pirítjuk. Miután langyosra hűlt, felszeleteljük, burgonyapürével és vörösborban párolt aszalt szilvával tálaljuk.


A receptet a Maroni támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. májusi számában.