Hozzávalók 3 db 5-6 dl-es üveghez:
1,5 kg salátacukkini
3 dkg só
22 dkg cukor
2,5 dl fehérborecet
5 dkg tormagyökér
1 vöröshagyma
2 csomag (2 dkg) mustármag
1 teáskanál egész fekete bors
1 teáskanál borókabogyó
4–6 babérlevél
1 teáskanál madárszem csili (elhagyható)
1 csokor kapor
1,5 kg salátacukkini
3 dkg só
22 dkg cukor
2,5 dl fehérborecet
5 dkg tormagyökér
1 vöröshagyma
2 csomag (2 dkg) mustármag
1 teáskanál egész fekete bors
1 teáskanál borókabogyó
4–6 babérlevél
1 teáskanál madárszem csili (elhagyható)
1 csokor kapor
A cukkinit alaposan megmossuk, a végeket levágjuk, majd a zöldséget hosszában kettészeljük. Ha van belső, magvas rész, azt karalábévájó segítségével eltávolítjuk, majd a tökhúst kb. 1/2 cm vékonyra szeleteljük. Összekeverjük a sóval, a cukorral, az ecettel, és letakarva hűvös helyre tesszük. Másnap leszűrjük, a felfogott folyadékot kis lángon felforraljuk. Amíg melegszik, megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk a tormát és a hagymát. A felforrt léhez adjuk a felkarikázott zöldséget, a fűszereket és a megmosott, felaprított kaprot, majd kis lángon az egészet 10 percig főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A cukkinit a fűszeres-hagymás felöntőlé hozzáadásával az üvegekbe adagoljuk, kissé le is nyomkodjuk. A lének el kell lepnie a cukkinit, ha esetleg nem elegendő, akkor felforralt vízzel pótoljuk. Az üvegeket lezárjuk, lábasba rakjuk, és annyi vizet öntünk rájuk, amennyi majdnem teljesen ellepi őket. Gyöngyöző forralással kb. 15 percig dunsztoljuk, majd a lábasban, a vízben hagyjuk kihűlni. Másnap kiszedjük, megtöröljük, és kamrapolcra tesszük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése