Kapros-tormás burgonyafőzelék



Hozzávalók:
1,6 kg burgonya
5 dkg vaj
kevés olaj
2 vöröshagyma
frissen őrölt fekete bors
3–4 gerezd fokhagyma
bő 1 l alaplé
1 csokor kapor
1 citrom
2 dl tejföl
2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
1 púpozott teáskanál reszelt torma


A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk, váltott vízben többször átmossuk. A kétféle hagymát megpucoljuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk. Nagy lábasban felhevítjük a vajat kevés olajjal, hozzáadjuk a vöröshagymát, megsózva pirítani kezdjük. Kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát is. Belekerül a burgonya, felöntjük az alaplével, óvatosan ízesítjük még sóval, és beletesszük az apróra vágott kapor felét. Letakarva, kis lángon a burgonya puhulásáig főzzük; a főzési idő felénél hozzáadjuk a citrom lereszelt héját is. 2 nagy merőkanálnyi burgonyát – a levével együtt – mély tálba szedünk, botmixerrel pürésítjük, és visszatesszük a lábasba. A tejfölt elkeverjük az étkezési keményítővel, hőkiegyenlítéses módszerrel besűrítjük vele a főzeléket. Pár percig kis lángon főzzük még, közben ízesítjük a tormával, kevéske sóval és őrölt borssal, a maradék apróra vágott kaporral. Magvas vagdalttal tálaljuk.



Sörös-gombás gulyásleves



Hozzávalók:
20 dkg húsos császárszalonna
2 nagy vöröshagyma
50 dkg fehér csiperkegomba
50 dkg burgonya
2 húsos paprika
2 nagy paradicsom
őrölt pirospaprika
frissen őrölt fekete bors
őrölt gyömbér
3 gerezd fokhagyma
húsleves vagy alaplé
2,5 dl világos sör


A zöldségféléket megtisztítjuk, a hagymát vékonyabb karikákra, a gombát vastagabb szeletekre vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, felszeleteljük, a burgonyát és a lehéjazott paradicsomot kockákra daraboljuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és kis lángon pirítani kezdjük (ha szükséges, tehetünk alá kevés olajat is). Miután félig megpirult, hozzáadjuk a hagymát, együtt pároljuk tovább. Rátesszük a gombát, és lassú tűzön, lefedve kb. 10 percig főzzük. Ekkor kerül bele a burgonya, a paprika és a paradicsom. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, gyömbérrel és zúzott fokhagymával. A sör mennyiségét is figyelembe véve felöntjük annyi húslevessel, amilyen sűrű levest szeretnénk, és kis lángon készre főzzük.

Tipp: a sört a főzési idő vége felé adjuk hozzá, hogy az íze minél jobban érvényesüljön.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. októberi számában.