Csokoládés karácsonyi keksz 🍴


Hozzávalók kb. 130 db-hoz:
a tésztához:
🍴   50 dkg liszt
🍴   1 csomag (12 g) sütőpor
🍴   20 dkg sertészsír
🍴   20 dkg porcukor
🍴   1 csomag (10 g) vaníliás cukor
🍴   2 tojás
a csokikrémhez:
🍴   25 dkg étcsokoládé (75% kakaótartalmú)
🍴   1 dl víz
🍴   3 dkg cukor
🍴   1/2 dl tejföl
🍴   1,6 dl tejszín
🍴   4 dkg vaj
🍴   2 csomag (2x10 g) vaníliás cukor


A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, gyúródeszkára szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, végül a tojással szép egyneművé gyúrjuk. Folpakba csomagolva jó félórára hűtőbe tesszük pihenni.
Közben a krémhez lábasban melegíteni kezdjük a vizet, hozzáadunk a csokoládéból 5 dkg-nyit, a cukrot és a tejfölt, és összefőzzük, majd pár percnyi főzéssel sűrítjük. Másik lábasban felforraljuk a tejszínt, a tűzről levéve hozzáadjuk a maradék csokoládét és a vajat, addig kevergetjük, amíg mindkettő fel nem olvad a forró tejszínben. Végül a tejfölös és a tejszínes masszát összekeverjük, és miután szobahőmérsékletűre hűlt, a hűtőbe tesszük.
A tésztát gyúródeszkán – 2-3 részletben – 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk, a korongok felének a tetejére egy csak erre használt bélyegzővel kis karácsonyi mintákat nyomunk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a minta nélküli kekszeket szép sorban nagyobb sütőpapírra rakosgatjuk, a mintásakat tálba szedjük.
Miután az összes keksz kisült, a krémet a hűtőből kivéve kézi mixerrel kicsit felhabosítjuk, lazítjuk, majd nyomózsákba töltjük, és a sorba rakott kekszekre nyomjuk. Végül 1-1 mintás keksszel lenyomjuk a krémet. Másnapra finoman megpuhul a keksz a krémtől.

Megjegyzések