a tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
20 dkg sertészsír
20 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 tojás
a krémhez:
25 dkg étcsokoládé (75% kakaótartalmú)
1 dl víz
3 dkg cukor
1/2 dl tejföl
1,6 dl tejszín
4 dkg vaj
2 evőkanál vaníliás cukor
1 dl víz
3 dkg cukor
1/2 dl tejföl
1,6 dl tejszín
4 dkg vaj
2 evőkanál vaníliás cukor
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, gyúródeszkára szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, végül a tojással szép egyneművé gyúrjuk. Folpakba csomagolva jó félórára hűtőbe tesszük pihenni. Közben a krémhez lábasban melegíteni kezdjük a vizet, hozzáadunk a csokoládéból 5 dkg-nyit, a cukrot és a tejfölt, és összefőzzük, majd pár percnyi főzéssel sűrítjük. Másik lábasban felforraljuk a tejszínt, a tűzről levéve hozzáadjuk a maradék csokoládét és a vajat, addig kevergetjük, amíg mindkettő fel nem olvad a forró tejszínben. Végül a tejfölös és a tejszínes masszát összekeverjük, és miután szobahőmérsékletűre hűlt, a hűtőbe tesszük. A tésztát gyúródeszkán – 2-3 részletben – 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk, a korongok felének a tetejére egy csak erre használt bélyegzővel kis karácsonyi mintákat nyomunk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a minta nélküli kekszeket szép sorban nagyobb sütőpapírra rakosgatjuk, a mintásakat tálba szedjük. Miután az összes keksz kisült, a krémet a hűtőből kivéve kézi mixerrel kicsit felhabosítjuk, lazítjuk, majd nyomózsákba töltjük, és a sorba rakott kekszekre nyomjuk. Végül 1-1 mintás keksszel lenyomjuk a krémet. Másnapra finoman megpuhul a keksz a krémtől.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése