Fügés gyümölcskenyér



Hozzávalók kb. 1,8 l űrtartalmú püspökkenyérformához:
10 dkg mazsola
10 dkg dió
10 dkg aszalt füge
15 dkg kandírozott gyümölcs
4 tojás
1 csipet só
20 dkg porcukor
10 dkg vaj
15 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor


A vajat felolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk. A diót vágódeszkán, éles késsel durvára daraboljuk, hasonlóképpen járunk el a fügével is. A feldarabolt dióhoz és fügéhez hozzákeverjük a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöt is, majd összekeverjük a 15 dkg lisztből elvett 2 evőkanálnyi liszttel. A tojásfehérjét a sóval és a végefelé hozzáadott 5 dkg átszitált porcukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját krémesre, habosra keverjük 15 dkg porcukorral, hozzádolgozzuk a vajat is. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert maradék lisztet, majd a fehérjehabbal együtt, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, az egészet egyneművé forgatjuk össze. Végül beledolgozzuk a gyümölcskeveréket is, és az alaposan kizsírozott, kilisztezett formába öntjük. Előmelegített, 170 fokos sütőben 1 és 1/4 óra alatt készre sütjük úgy, hogy az első 20 perc után a tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg, az utolsó 15-20 percben pedig eltávolítjuk a fóliát, így sütjük készre. A sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd tálcára fordítjuk, így hűl ki teljesen. Porcukorral meghintve, szeletekre vágva kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése