Omlós almás



Hozzávalók kb. 30x35 cm-es tepsihez:
a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
1 csomag (12 g) sütőpor
14 dkg cukor
3 tojássárgája
2–2,5 dl tejföl
a töltelékhez:
1,5 kg alma
3–4 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
a tetejére:
1 tojás
porcukor

    A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport, és elmorzsoljuk a zsírral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a tejfölt, egynemű tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, a gyümölcshúst kisebb kockákra daraboljuk. Nagyobb lábasban a cukorral megpároljuk, ízesítjük a fahéjjal, hagyjuk kihűlni. A tésztát 2 részre osztjuk, a nagyobbik cipót a tepsi méretére nyújtjuk, kibéleljük vele a sütőpapíros tepsit. Rásimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik, kisebb tésztacipóból méretre nyújtott lappal. A tetejét villával megszurkáljuk, majd lekenjük az enyhén felvert tojással, és előmelegített, közepesen forró sütőben szép aranyszínűre sütjük. Kihűlés után kockákra vágjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.