Színes farsangi kalács



Hozzávalók:
a tésztához:
2 + 1,5 dl tej
10 dkg + 1 teáskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
60 dkg + 1 evőkanál liszt
1 csipet só
4 evőkanál olaj
1 csomag (4 dkg) puncsízű pudingpor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a forma és a kalács kenéséhez:
kevés vaj
langyos tej
a tetejére:
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
 színes szórócukor (elhagyható)


2 dl tejet meglangyosítunk, feloldunk benne 1 teáskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. Közben a tálas mixer edényébe szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a cukrot és az időközben felfutott élesztőt, majd a dagasztókarral dagasztani kezdjük. Nagyjából elkeverjük, majd kézzel egynemű tésztává állítjuk össze. 3 egyforma részre osztjuk. 1/2 dl tejben elkeverjük a pudingport, másik 1/2 dl-ben 1 evőkanál lisztet, újabb 1/2 dl-ben a kakaóport. A lisztes tejet az első adag tésztához dolgozzuk, a dagasztókarral kidagasztjuk, majd letakarva pihentetjük 1/2 órát. A második tésztaadaghoz dolgozzuk a pudingporos tejet, dagasztjuk, kelesztjük. A harmadik tésztacipóhoz a kakaós tejet adjuk, szintén dagasztjuk és kelesztjük. A megkelt tésztákból kb. 60 cm hosszú rudakat sodrunk, hármas fonással összefonjuk. Koszorúformát vajjal alaposan kikenünk, majd ügyesen belehelyezzük a fonatot, a 2 végét összenyomjuk. Letakarva 1,5 órán át kelesztjük, majd a tetejét lekenjük langyos tejjel. Alufóliával letakarjuk, és 220 fokra előmelegített sütőben sütni kezdjük. Bő 1/2 óra elteltével eltávolítjuk a fóliát, és további kb. 15 percig sütjük a kalácsot. Rácsra téve hagjuk kihűlni. A csokoládét az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, bevonjuk vele a tetejét – nem gond, ha itt-ott az oldalán is lecsorog a máz. A teljes dermedés előtt színes szórócukorral tovább díszíthetjük.