Palócleves



Hozzávalók:
bő 1 kg birka- vagy báránylapocka, esetleg -comb
1 nagyobb vöröshagyma
3 evőkanál olaj
őrölt pirospaprika

őrölt köménymag
csípős paprikakrém
babérlevél
ételízesítő por
2–3 gerezd fokhagyma
30 dkg zöldbab
4 közepes burgonya
2 dl tejföl
1 csapott evőkanál liszt
1/2 citrom kifacsart leve
aprított petrezselyemzöld
a tálaláshoz:
friss kenyér


A húst megtisztítjuk, kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Ha birka- vagy bárányhúsból készül, azt ki kell csontozni, megmosni, hártyáit és inas részeit eltávolítani, és azután felkockázni. A hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk. Nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, megfuttatjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, majd a tűzről levéve meghintjük pirospaprikával. Kevés vízzel azonnal felöntjük, majd visszatesszük a tűzre, sózzuk, ízesítjük köménnyel, zúzott fokhagymával, babérlevéllel és borsónyi csípős paprikakrémmel. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Ha időközben zsírjára sül, vagyis elfő a leve, pótoljuk kevés vízzel. Amíg fő a hús, megtisztítjuk és a húshoz hasonló méretű kockákra vágjuk a burgonyát, váltott vízben többször megmossuk. A zöldbabot megtisztítjuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A húshoz adjuk, röviddel ezután a burgonyát is beletesszük. Felöntjük vízzel, utánízesítjük ételízesítővel, és lefedve kis lángon készre főzzük. Végül a tejfölt elkeverjük a liszttel, hőkiegyenlítéses módszerrel behabarjuk vele a levest, és már pár percig rotyogtatjuk. Közben ízesítjük citromlével és petrezselyemmel.
Friss, puha kenyérrel tálaljuk.